Intervju: Haris Muhić, predsjednik Saveza hokeja na ledu BiH

Radiosarajevo.ba
Intervju: Haris Muhić, predsjednik Saveza hokeja na ledu BiH

Foto: Velija Hasanbegović, radiosarajevo.ba


RadioSarajevo: Gospodine Muhiću, večeras se u Olimpijskoj dvorani Zetra igra utakmica važna za hokejašku zajednicu u Sarajevu. O čemu je riječ?
Muhić: Večeras se igra prva utakmica kojom startuje bh. hokej liga. To je prva bh. hokej liga, i od tri tima večeras igraju prvo Hokej klub Stari Grad – Vukovi sa Starog Grada i Hokej klub Bosna – Lisice sa Općine Centar.

RadioSarajevo: Kako izgleda bh. hokej liga u ovom trenutku?
Muhić: Što se tiče kvaliteta lige, ona je u svojoj nekoj razvojnoj fazi i da ne bismo gubili svijeme mi startamo odmah sa našom ligom već ove sezone i to nam stvara preduslove da budemo ravnopravni članovi kako Svjetske hokejaške federacije, tako i omogućavamo razvoj ovog sporta u smjeru da u jedinom bh. gradu u kojem se sada igra hokej privučemo zainteresovane klubove i iz ostalih gradova. Mi praktično, iz ovog jezgra koje čini Hokej klub Bosna želimo da raširimo priču i kroz čitavu BiH.

RadioSarajevo: Čini se da je u pokretanje lige i promociju hokeja u Sarajevu uloženo mnogo entuzijazma i ljubavi prema sportu...

Muhić: Ja druge razloge ne znam... Zaista se radi o ljudima koji su igrali taj hokej '80-tih godina, kada smo punili Zetru sa osam hiljada ljudi i znamo koje su prednosti toga sporta i znamo šta taj sport danas može donijeti široj društvenoj zajednici u smislu davanja alternative mladim ljudima da se mogu baviti sportom. A ja sam siguran da je ovo jedan od najatraktivnijih sportova koji svakako pripada olimpijskom gradu kao što je Sarajevo.

RadioSarajevo: Radite puno i intenzivno sa djecom...

Muhić: To su naše nade, i radimo uporedo sa podizanjem lige. Međutim, ne mogu se za mjesec ili dva leda godišnje očekivati veliki rezultati, moramo strateški razmišljati i omogućiti da u gradu koji se zove olimpijski imamo dvoranu koja će pružati višemjesečno korištenje leda a samim tim i razvoj sportova na ledu.

RadioSarajevo: Očekujete li večeras publiku u Zetri?
Muhić: Iskreno rečeno, ne očekujemo jer uslovi u kojima radimo zaista su neprihvatljivi. Ovo što radimo, radimo samo zato što znamo da to mora biti, da to može biti i da to treba da bude. Pokazaćemo da je moguće, ali pod ovim uslovima to neće dugo trajati. Mi moramo napokon dobiti dvoranu u kojoj ćemo moći imati i publiku koja će moći da navija a ne da to radimo u balonu privremenog karaktera, u kojem se ne može razvijati sport, već se može rekreativno baviti klizanjem na ledu.

RadioSarajevo: Postoji li mogućnost bar za najveće zaljubljenike hokeja pa pogledaju utakmicu?

Muhić: Naravno da je moguće, s tim što je broj mjesta ograničen jer u balonu praktično i ne postoje tribine.

Vezano:
Pokretanje prve bh lige u hokeju na ledu
Na šta čekamo, ako je sve spremno za led

elvira, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije