NSRS o odlukama visokog predstavnika

Radiosarajevo.ba
NSRS o odlukama visokog predstavnika

Posebno zasjedanje Narodne skupštine na kojem će se raspravljati o stavovima Vlade RS-a povodom posljednjih nametnutih odluka visokog predstavnika počelo je u Banjoj Luci. U uvodnom izlaganju premijer RS-a Milorad Dodik navodi razloge koji su rukovodili Vladu da zatraži sazivanje skupštine o Inzkovim odlukama od 14.decembra, koje je entitetska vlada odbila u cjelini, javlja Fena.

Vlada RS-a traži od parlamenta stav o djelovanju visokog predstavnika i da se putem referenduma građanima RS-a omogući da iznesu svoje mišljenje o tome da li treba prihvatati odluke visokog predstavnika u prekoračenju mandata koji po Aneksu 10. zavisi i od RS-a kao strane potpisnice tog i svih drugih aneksa Dejtonskog sporazuma.

Uz protivljenje Inzkovoj odluci, kojom je mandat stranim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina produžen za još tri godine, Vlada ističe da je, osim ustavnih i zakonskih odredbi, obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS-a izraženi zaključcima od 1. oktobra prema kojima će parlament RS-a zakazati javno izjašnjavanje u slučaju da visoki predstavnik nastavi s pokušajima nametanja akata.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije