Hrvatska među 20 najsporijih po rastu BDP-a

Radiosarajevo.ba
Hrvatska među 20 najsporijih po rastu BDP-a

Još jedan hladan tuš vezan uz hrvatsko gospodarstvo i prognoze za iduću godinu dolazi od uglednog časopisa Economist, koji je Hrvatsku uvrstio među 20 najgorih zemalja po rastu BDP-a.

"Ciklički gospodarski polet u razvijenom svijetu nastavit će se i početkom 2010., osim u istočnoj Europi", prenosi Business.hr. U analizi svake zemlje pojedinačno, koju je proveo Economist Intelligence Unit, Hrvatska se nalazi na 17. mjestu zemalja koje će se najsporije oporavljati od krize.

Po optimističnoj prognozi Ministarstva financija rast BDP-a iznosit će 0,5 posto, no većina domaćih analitičara očekuje lošije rezultate.

Inače, prva na crnoj listi je Litva s očekivanim padom BDP-a za sljedeću godinu od 3,5 posto, a slijede Venezuela, Portoriko, Latvija, Irska, Bjelorusija, Barbados, Estonija, Jamaica, Mađarska, Čad, Španjolska, Portugal, Grčka, Malta, Danska, Island te Crna Gora i Švicarska.

Zemlja s najbržim rastom BDP-a bit će Katar, koji očekuje porast od čak 24,5 posto, a slijedi Tukmenistan sa 11 posto rasta.

Stručnjaci smatraju kako će Bliski Istok i Afrika biti najuspješnije među regijama svijeta, s rastom koji je omogućen s povećanom proizvodnjom naftnih derivata te ulaganjem u infrastrukturu. Također, Kina i Indija ponovo preuzimaju prestolje najbrže rastućih velikih gospodarstva.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije