DW: BiH na putu za nigdje

Radiosarajevo.ba
DW: BiH na putu za nigdje
Ilustracija: Sanel Prazina

Dok susjedne zemlje nižu uspjeh za uspjehom na putu ka EU, Bosna i Hercegovina tapka u mjestu. BiH je bila na dobrom putu, ali započeti proces aktuelni političari nisu uspješno završili, poručuju iz Njemačke.

Politika vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini ne uklapa se sa demokratskim vrijednostima Evropske unije. Politička prepucavanja Harisa Silajdžića i Milorada Dodika su neozbiljna i sve više unazađuju državu, kaže Josip Juratović, poslanik u Donjem domu Njemačkog parlamenta.

„Sada se pitaju zašto, kako zašto, kuda dalje... Mislim da je bilo dovoljno signala upućenih Bosni i Hercegovini, ali političke elite to nisu ozbiljno shvatale ili su mislili da mogu ovako jednostavno proći i da će im se jednostavno popuštati na tom putu.”

„Uspjeh BiH zavisi od njenog naroda“


Još nije sve palo u vodu, poručuje Juratović. Bosni i Hercegovini potrebna je nova strategija i novi dijalog koji će povesti zemlju u evropskom pravcu. Jednu od najvažnijih uloga, pri tome, ima i sam narod, kaže Juratović.

„Moram signale da uputim i prema narodu. Najvažnije je da narod zna kakve političke strukture bira. Za nacionalizam u Evropi nema mjesta. Biti na dobrom putu, ne znači da je proces završen i zadovoljen. Do sada je bilo pohvala da se išlo se u pravom smijeru, ali to jednostavno nije dovoljno.“

Takvom stanju u zemlji dijelom je doprinijela i dosadašnja politika Evropske unije i Sjedinjenih Država koju vode prema Bosni i Hercegovini, tvrdi Bodo Weber, međunarodni stručnjak za zemlje Balkana.

„Evropska unija, umjesto da napravi sistemski pristup prema zemljama u regionu i da ih tretira isto, ona na kraju ispadne dobro oružje za domaće političare da to etnički interpretiraju. Primjer je zabrana građenja minareta u Švajcarskoj, što se interpretira kao mržnja Zapada prema Bošnjacima i muslimana. To Bosnu i Hercegovinu ne vodi nikuda i omogućava domaćim političarima da opet zagriju etničku retoriku.“

BiH će i dalje zadavati glavobolje evropskim političarima

Na reformskom putu Bosne i Hercegovine ništa se neće dešavati ni naredne godine. Predsjedavanje Uniji preuzima Španija, koja nimalo nije zainteresovana za tokove u zemlji, a čekat će se, kaže Veber, i rezultati predstojećih opštih izbora.

„Evropska unija iduće godine više nikako neće moći da se pretvara da ima neku strategiju za Bosnu i Hercegovinu, jer je potpuno jasno ni da Amerikanci ni Unija nemaju ’plan B’ posle Butmira. Oni će morati da proglase ’smrt’ Butmira i otvorit će se prostor za diskusije, htjeli to oni ili ne, pa će sve vlade EU morati da se bave Bosnom i Hercegovinom. Onda ćemo da vidimo šta će se desiti.”

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije