Muškarci gube razum u društvu privlačne žene

Radiosarajevo.ba
Muškarci gube razum u društvu privlačne žene


I najgluplja žena može upravljati pametnim muškarcem, davno je rečeno. No, nedavno je naučno dokazano da privlačnost žene može utjecati na to da muškarac zbog nje “izgubi” glavu, prenosi Jutarnji list.

Tim psihologa iz Holandije, na čelu sa dr. Johanom C. Karremansom sa Sveučilišta Radboud su u časopisu Journal of Experimental and Social Psychology objavili rezultate svog istraživanja. Ono pokazuje da muškarci u društvu žene koju smatraju privlačnom mogu lako izgubiti glavu. Za razliku od muškaraca, ženama se to ne događa.

Povod za ovo istraživanje je stvarna situacija u kojoj se našao jedan od istraživača. Naime, sreo je zgodnu ženu i ubrzo mu je "zavrtila pamet" u tolikoj mjeri da se nije mogao sjetiti svoje adrese. Naučnik je ovom problemu pristupio krajnje racionalno - ispričao ga je kolegama i oni su se odlučili na ekperiment.

U studiju je bilo uključeno 40 heteroseksualnih studenata od kojih je svaki morao riješiti standardni memorijski test. Naredna faza je bila "druženje" - neki studenti su razgovarali sa ženama, koje su također sudjelovale u istraživanju, a neki s muškarcima. Treća faza je uključivala ponovno pisanje testa.

I šta se desilo - ispitanici koji su se u pauzi družili sa ženama - zakazali su. Što je žena bila privlačnija ispitaniku, to je njegov drugi test bio lošije urađen. Međutim, ispitanice koje su na isti način pisale testove, nisu pokazale nikakvu razliku prije i poslije druženja s muškarcima.

"Kad sretne atraktivnu ženu, muškarčeve kognitivne funkcije privremeno slabe. Pokušavajući impresionirati ženu koja im je privlačna, koriste kognitivne funkcije pa im ne ostaje puno za ostale zadatke", zaključili su nizozemski psiholozi.

Koliko je ovo vezano uz teoriju evolucije, objašnjava britanski psiholog dr. George Fieldman, koji kaže kako je ovo istraživanje potvrda teze da je muškarac “programiran” tako da misli o načinima kako će svoje gene prenijeti na nove generacije.

"Kad muškarac sretne privlačnu ženu, on je fokusiran na reprodukciju. Za razliku od muškarca, žena traži znakove drugih atributa koji će garantirati sigurnost njezinu potomstvu. Samo pogled na muškraca kod nje ne može izazvati taj učinak", objašnjava Fieldman, a prenosi Jutarnji.hr.

Ovo nije prvo istraživanje koje objašnjava u kakvoj su vezi evolucija i činjenica da se muškarci lakše zaljubljuju od žena. Nedavno je objavljeno da prosječno vrijeme potrebno muškarcu da se zaljubi iznosi 8,2 sekunde.



radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije