Evropska unija uvodi sistem "eCall-a"

Radiosarajevo.ba
Evropska unija uvodi sistem "eCall-a"

Operateri mobilne telefonije potpisali su u srijedu protokol o uspostavi automatskog sistema hitnih poziva na jedinstveni evropski broj 112, što bi, po procjenama Evropske komisije, znatno trebalo smanjiti broj poginulih na cestama, saopšteno je iz Komisije.

Tzv. „eCall“ omogućava najbližem centru za hitnu pomoć da locira vozilo koje je učestvovalo u teškoj nesreći čak i kada putnici ne znaju gdje se nalaze. Uspostava tog sistema zahtijeva čvrstu suradnju proizvođača automobila, operatera mobilne telefonije i državnih vlasti. Kada se sistem potpuno uspostavi, po procjenama Evropske komisije, na godinu će se spasiti do 2500 života i teške ozljede smanjiti za 10 do 15 posto.

Komesarka za telekomunikacije Viviane Reding, tokom svečanog potpisivanja sporazuma s mobilnim operaterima, pozvala je šest zemalja članica EU koje još nisu potpisale memorandum o razumijevanju o uspostavi eCall-a da to učine što prije.

Danska, Francuska, Irska, Latvija, Malta i Velika Britanija, uglavnom zbog finanscijskih razloga, još ne žele pristupiti tom sistemu. Ako uskoro ne pristupe tom sustavu, Evropska komisija ne isključuje mogućnost da sljedeće godine donese propis kojim će ih na to obavezati.

Saobraćajne nesreće na evropskim cestama evropsku privredu koštaju više od 160 milijarda eura na godinu, navodi Evropska komisija. Opremanjem 230 miliona vozila u Evropi eCall sistemom na godinu bi se uštedjelo oko 26 milijarda eura. Taj bi sistem olakšao i rješavanje saobraćajnih čepova i pojednostavnio ugradnju satelitske navigacije u vozilima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije