Ministar prostornog uređenja dao ostavku

Radiosarajevo.ba
Ministar prostornog uređenja dao ostavku

Ministar prostornog uređenja Federacije BiH Salko Obhođaš podnio je ostavku na ovu funkciju. Federalna televizija došla je u posjed pisma koje je Obhođaš uputio predsjednici Federacije i njezinim zamjenicima.

U obrazloženju ostavke navodi kako ne želi sudjelovati u nakani da se trajno uništi povijesno gradsko područje Blagaja i Počitelj, koji su proglašeni nacionalnim spomenikom.

Obhođaš je uz ostavku priložio i pismo Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika, koje je zaključilo da idejni projekt trase autoceste na koridoru VC kroz Počitelj i Blagaj nije prihvatljiv, jer bi imao utjecaj na okoliš i nacionalne spomenike.

Uz ovo ministar navodi i da njegovo ministarstvo nema isti status kod Ministarstva financija, te da im je u ovoj godini proračun umanjen čak za 350 posto.

Obhođaš napustio sjednicu jer nije htio da presjedava Radnom grupom?

Vlada FBiH juče je, bez glasova ministara iz HDZ BiH, imenovala Radnu grupu za analizu rješenja iz prijedloga prostornog plana na koridoru 5c kojim je promijenjena trasa autoputa u Hercegovini.

Odlučeno je da ovaj prijedlog do 30. septembra neće biti upućen u parlamentarnu proceduru, a ministar prostornog uređenja FBiH Salko Obhođaš napustio je sjednicu i rekao da neće dolaziti.

Imenovanje Radne grupe i stavljanje moratorija na odluku o promjeni trase dogovorili su predstavnici vladajućih stranaka nakon što su ministri iz HDZ BiH i HDZ 1990 napustili sjednicu Vlade i odlučili bojkotovati njen rad, jer je ta odluka donesena preglasavanjem.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je da je odluka o imenovanju Radne grupe donesena kvalifikovanom većinom i misli da neće biti sporova. On očekuje da će Radna grupa do 30. septembra imati konačan stav.

"Optimističan sam da se stvari mogu prevazići. Principi kojima će se rukovoditi Radna grupa je da se poštuje struka, zahtjevi lokalne zajednice, ekologija, zaštita kulturno-historijskih spomenika", kazao je Mujezinović, koji će biti na čelu Radne grupe.

Smatra da je Obhođaš napustio sjednicu vjerovatno zato što nije htio da predsjedava grupom s obzirom na to da je čine premijer i dopremijeri.

"Ja sam reagovao i rekao da ću onda ja sve raditi. Moguće da se zato naljutio", rekao je Mujezinović.

U Vladi su nam rekli da je Obhođaš otišao jer je stavljen moratorij na odluku do kraja mjeseca, ali trenutno nema komentara ministra prostornog uređenja.

Mujezinović je rekao da je jučerašnja odluka donesena bez glasova ministara iz HDZ BiH, ali da se oni nisu protivili niti napustili sjednicu.

Ministar okoliša i turizma FBiH Nevenko Herceg, koji je iz HDZ BiH, rekao je da je bio suzdržan jer smatra da ne treba imenovati paratijelo, odnosno dodatno tijelo koje će riješiti tako krupno pitanje.

"Predložio sam da svoje stavove daju Savjet prostornog plana Ministarstva prostornog uređenja FBiH, koji je radio na ovome, i Odbor Vijeća ministara BiH za praćenje provedbe projekata na koridoru 5c, koji bi bio proširen sa predstavnicima ministarstava okoliša, kulture i zdravstva FBiH. Moji prijedlozi nisu uvaženi", istakao je Herceg.

Dodao je da je u trenutku glasanja u sali bio samo on iz HDZ BiH, dok je Vjekoslav Bevanda, dopremijer i ministar finansija, u tom momentu izašao, a Feliks Vidović, ministar pravde, je na odmoru.

U Radnu grupu su imenovani Mujezinović, dopremijeri Bevanda i Gavrilo Grahovac, te ministri Herceg, Obhođaš, ministar prometa Nail Šećkanović, poljoprivrede Damir Ljubić i zdravstva Safet Omerović.

Vlada FBiH juče je, s obzirom na sjednice boračkih udruženja, odgodila za ponedjeljak izjašnjavanje o zakonu o reviziji korisnika boračkih naknada kada resorni ministar treba da predloži uredbu usaglašenu s udruženjima i udrugama.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da nema ništa protiv da se grade specijalne veze Srbije i FBiH, Mujezinović je kazao da je zainteresovan za sve što će donijeti boljitak, te da su i ranije postojale inicijative u vezi s uvozom automobila na koje je odgovoreno da ih žele, ali preko državnog ministarstva.

Nezavisne/rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije