Zima u Finskoj: Pogledajte kako se kipuća voda pretvara u ledeni oblak

0
FENA
Zima u Finskoj: Pogledajte kako se kipuća voda pretvara u ledeni oblak
Foto: Printscreen / Zima u Finskoj

Rekordno niske temperature u Finskoj ove sedmice inspirisale su turistu na putovanju na Arktik da isproba trik koji ga je dugo intrigirao - bacanje kipuće vode u zrak kada je vani izuzetno hladno i gledanje kako se trenutno pretvara u oblak ledene prašine.

To nije nešto za probati osim ako su temperature na nivou hladnoće koje većina mjesta na zemlji rijetko ili nikada ne viđa.

Lauri Untamo, 49-godišnji menadžer prodaje iz južne Finske, bio je na odmoru u finskoj Laponiji s prijateljima kada je temperatura pala na minus 30 stepeni Celzijusa za Novu godinu.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

"Vidio sam videosnimke tog trika na društvenim mrežama ili YouTubeu koji je bilo moguće izvesti, ali nikada nisam imao odgovarajući mraz da ga isprobam na minus 30 stepeni ili više", kazao je Untamo za Reuters.

Rekao je da je prokuhao vodu u svojoj kabini, brzo je iznio napolje i bacio je u luku preko glave. preživio je pokušaj bez opekotina jer se voda odmah pretvorila u ledeni oblak koji je potom nestao.

Pogledajte šta se desi kada hladno staklo zalijete vrućom vodom

Pogledajte šta se desi kada hladno staklo zalijete vrućom vodom

Nordijske zemlje bilježe izuzetno hladno vrijeme posljednjih nekoliko dana, s najnižom temperaturom u posljednjih 25 godina na minus 44,3 Celziusa zabilježenom u petak u Enontekiju, sjevernije na Arktiku od Pyhatunturija gdje je Untamo boravio.

Uprkos ledenom vremenu, Untamo i njegova grupa prijatelja uživaju u aktivnostima na otvorenom kao što su nordijsko skijanje i hodanje po šumama prekrivenim snijegom.

"Čak smo vidjeli i sjevernu svjetlost nekoliko noći, tako da nam je Laponija zaista dala sve od sebe ove sedmice", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije