Prvi zabavni park za osobe s invaliditetom: Djeca se ne prestaju smiješiti

Radiosarajevo.ba
Prvi zabavni park za osobe s invaliditetom: Djeca se ne prestaju smiješiti
Instagram / Morgan’s Inspiration Island
Zabavni vodeni parkovi su uvijek bili mjesto za uživanje i rashlađivanje u toplim ljetnim danima. No, poznato je da ovakvi parkovi nisu pristupačni osobama s invaliditetom.

Novi vodeni park Morgan’s Inspiration Island dizajniran je da to promijeni. Napravljen je za osobe sa širokim rasponom invalidnosti i pristupačan za invalidska kolica. Otvoren je 17. juna u San Antoniju, Teksas.  

Tropski tematski park ima dvadeset šest glavnih atrakcija, uključujući i vožnju čamcem, gejzire, vodene topove, kišne zastore... te vodu koja lako mijenja temperaturu. I ono što je zaista nevjerovatno - osobe sa invaliditetom mogu doći besplatno. A ulaznice se mogu nabaviti i putem interneta.

"Naš cilj jeste da osiguramo divno iskustvo za naše goste, da se osjećaju sigurno i udobno", kaže osnivač parka Gordon Hartman.

Arhitekti su surađivali sa Univerzitetom u Pittsburghu da razviju revolucionarna invalidska kolica zvana PneuChair koja rade na komprimirani zrak, a ne na baterije, zbog čega su lakša, jeftinija i otpornija na vodu, te se "pune" samo deset minuta. Gosti ih mogu koristiti besplatno, kako ne bi oštetili vlastita koja rade na baterije.

Park nudi i vodootporne, tehnološke narukvice za djecu i odrasle sa invaliditetom, kako bi ih prijatelji i roditelji lakše mogli locirati u slučaju nestanka.

Zanimljivo je i to da je zabavni park osmišljen i da uštedi vodu, koja se filtrira  u svakom trenutku, tako da posjetitelji ne moraju sumnjati u njen kvalitet.

"Morgan's Inspiration Island se koncentrira na inkluziju i inspirira goste da rade stvari za koje su prije mislili da ne mogu. Ovo je park inkluzije",  dodao je Hartmann.

On je zapravo i dizajnirao park sa 23-godišnjom kćerkom Morgan koja živi sa invaliditetom. Surađivali su sa konsultantima, doktorima, terapeutima, učiteljima, i zajednicom osoba sa invaliditetom.

Park će biti otvoren svaki dan do sredine augusta, a potom će do kraja septembra raditi vikendom, piše Mashable.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije