Vrelo Miljacke: Priroda koja ostavlja bez daha, za savršen bijeg od gradske svakodnevnice

0
Radiosarajevo.ba
Vrelo Miljacke: Priroda koja ostavlja bez daha, za savršen bijeg od gradske svakodnevnice
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Vrelo Miljacke

Prilično kratka, plitka, za mnoge koji dolaze sa obala velikih rijeka poput Une, Save, Drine i drugih rijeka, Miljacka više liči na veći potok, nego na rijeku, svakako je sinonim za Sarajevo, kroz čiji strogi centar protiče.

Međutim, malo građana zna da postoje dvije Miljacke koje izviru na području grada Sarajeva.

Paljanska Miljacka koja izvire u naselju Gornje Pale i Mokranjske Miljacke, koja također izvire na području opštine Pale, u naselju Kadino Selo, a koje se spajaju u Dovlićima.

Potvrđeno: Ukinut pritvor Fikretu Kajeviću

Potvrđeno: Ukinut pritvor Fikretu Kajeviću

Danas smo posjetili područje oko izvorišta Paljanske Miljacke, koje se nalazi svega dva kilometra od centra Pala.

Vrelo Miljacke: Skriveni dragulj na ulazu u Sarajevo

Vrelo Miljacke: Skriveni dragulj na ulazu u Sarajevo

Kada zakoračite na ovo područje, pred vama će se ukazati planinski potočići koji žubore svojim kaskadama i u čarobnom šumskom ambijentu spuštaju se koritom i jarugama dok se ne udruže u jedan riječni tok koji se probija u paljansku ravnicu.

Prelijep pejzaž i čist vazduh su izuzetni tako da ne čudi što je ovo vrelo od davnina bilo privlačno za odmor. Kada padaju jake kiše ili kad se jahorinski snijeg počne topiti, ovi izvorišni potočići dobijaju na snazi i intezitetu.

Trenutno je vodostaj jako nizak, pa su i kaskade i vodopadi manjeg intenziteta, ali i dalje su melem za oči i odmor za dušu. 

Iako potencijal ovog rajskog izvora nije adekvatno iskorišten, i do njega morate pješačiti strmim šumskim putem, ipak to ne umanjuje ljepotu i vrijednost ovog prirodnog bisera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije