Video oduševio korisnike TikToka: "Jedno je Alipašino Polje"

5
Radiosarajevo.ba
Video oduševio korisnike TikToka: "Jedno je Alipašino Polje"
Foto: S. P./Radiosarajevo.ba / Alipašino Polje

Alipašino Polje je stambeno naselje u zapadnom dijelu Sarajeva. Na jugu graniči s brdom Mojmilo i naseljem Dobrinja, a na jugozapadu s naseljem Nedžarići.

Alipašino Polje svoj naziv vuče iz XVI stoljeća a taj dio grada zapravo je bio poznat po Alipašinom mostu iz koga se razvio naziv Alipašino Polje. To je bio dio grada koji nije bio osobito naseljen pa otuda i taj toponim Alipašino Polje. Ime se vezuje uglavnom za jednog od bosanskih namjesnika, ali suštinski identitet Alipaše po kome je polje dobilo ime, kako piše Alija Bejtić, nije utvrđen "zbog pojave nekoliko lica sa istim imenom".

Most poznat po imenu Alipašin most, bio je drveni a sagradio ga je dakle izvjesni Alipaša i to ime mosta poznato je unazad 400 godina. Prvi javni objekat koji je podignut na tom području u novijoj historiji bila je zgrada Željezničke stanice – Alipašin most, sagrađena i otvorena nekoliko godina poslije puštanja u promet pruge Zenica – Sarajevo 4. oktobra 1882. godine.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Na mjestu današnjeg KJKP Grasa, odnosno Remize, prostor je bio poznat kao Velika po velikom drvoredu krupnih stabala. Tradicija kaže da su ta stabla tu još iz perioda kada je Vuk Jajčanin popalio i porobio sarajevo 1480. godine. Alija Bejtić, historičar, piše 1973. da se u krugu GRAS-a nalazi jedan nadgrobni spomenik koji po tradiciji pripada sestri Alije Đerzeleza. 

Još 70-ih godina, tu nije bilo velikih zgrada i uglavnom su bile porodične jednokatnice podignute poslije 1945. godine. Tek kasnije dolazi do velike izgradnje i Alipašino Polje postaje poznato kao gradska spavaona radnika. Alipašino Polje je u ovom 'formatu' igrađeno između 1974. i 1979. godine. 

Specifičan je ovo dio grada. Poseban i često 'sinonim' za opasne tipove. No, jedan video na društvenim mrežama pokušao je "romantizirati" ovo naselje i, sudeći po reakcijama, istinski uspio. "Najjače", "Jedno je AP", nižu se komentari oduševljenih korisnika TikToka. Pogledajte o čemu je riječ:

@lavender_noona

romanticizing alipašino polje 💜 #tiktokbosna #tiktokbalkan #sarajevo #alipasinopolje #fyp

♬ Rainy Days - V

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije