Uznemirujuće scene u Španiji: Bik teško povrijedio matadora

Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće scene u Španiji: Bik teško povrijedio matadora
Foto: EPA-EFE / De la Vina teško porijeđen

Mariano De la Viña, 57-godišnji matador iz Španije, bori se za život nakon što ga je životinja probola u areni.

De la Viña je učestvovao na sajmu El Pilar te je bio u areni s bikom, koji ga je srušio na zemlju, probio rogovima, a onda bacio u vazduh.

Potom je vukao matadora kroz arenu u Plazi de Toros, u Zaragozi (Španija). Matador je u tom trenutku imao tri zastoja srca. Životinja zatim napala opet te De la Viñu probla još jednom - matador je u napadu zadobio ranu dugu 27 cm na preponama i ranu dugu 22 centimetra između rektuma i mjehura. Kada ga je bik drugi put ranio, probio mu je i vitalne arterije u bedru. 

Upozoravamo vas da je snimka uznemirujuća:

Njegova obitelj kažu da je čudo što je preživio, a De la Viña je dosad imao dvije duge i teške opreacije

Njegov ljekar kaže da su rane "kataklizmičke". Matador, u međuvremenu, nije više priključen na aparate i nekoliko puta se probudio, te su ljekari optimističniji. 

Dr. Carlos Val-Carreres, šef hirurgije u bolnici u Zaragozi, kazao je za novine Mundotoro:

"On je još uvijek teško. Na Odjeljenju intenzivne njege je, stabilan, ali i dalje se bori za život."

Iako su borbe s bikovima zaštićene španskim Ustavom kao "kulturno naslijeđe", podrška ovoj tradiciji opada iz godine u godinu. Prema posljednjoj anketi, podrška borbama s bikovima za manje od tri godine je u Španiji pala s 30 na 19 posto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije