Upoznajte Omera i Havu iz sela na Bjelašnici: "Bio sam mlad i neiskusan, pa sam se zaletio..."

0
Radiosarajevo.ba
Upoznajte Omera i Havu iz sela na Bjelašnici: "Bio sam mlad i neiskusan, pa sam se zaletio..."
Foto: Printscreen / Youtube / Omer i Hava

Na Bjelašnici u selu Brda živi stariji bračni par Omer (71) i Hava (74), koji svojim pozitivnim stilom života nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

Omer i Hava zaljubili su se jako mladi, a bijegom u prirodu sebi su pruštili unikatan stil života

Puni su vedrog duha, i poznaju cijelu historiju kraja u kome žive, i ne bi ga nikada napustili.

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

U seocu ima svega par ljudi, a o nevjerovatnim prizorima iz prirode je suvišno govoriti. 

U videu, objavljenom na Youtube kanalu, Omer i Hava pričaju svoju priču. 

"Ovdje imamo sve – telefon, vodu, struju. Cesta je prohodna. Svaki dan ima neki prijevoz. Prije se cesta nikad nije čistila, sada je puno drugačije, uvjeti više nisu tako teški. Ali omladina ode uz školu, posao i firme, zato ovdje nema života", kaže Omer na samom početku videa. 

Ovo je selo mira u Bosni i Hercegovini za koje gotovo niko ne zna: Jeste li čuli za njega?

Ovo je selo mira u Bosni i Hercegovini za koje gotovo niko ne zna: Jeste li čuli za njega?

Simpatični par ima četvero djece, tri kćerke i jednog sina, koji im i dan danas pomažu u svakodnevnim aktivnostima. 

"Zašto da se vraćaju ovamo i pate kao mi prije. Sve smo im osigurali, dobro žive i neka idu svojim putem. Dolaze nam u posjet i pomažu", nastavlja Hava.

I dok, kako kaže, "skuplja vunu", objašnjava što će s njom.

"Pletem čarape, i to debele za zimu. Neke prodam, a ako nekome zatreba, poklonim. Iako sam tri godine starija od Omera, mogu sve. Gotove čarape šaljem i prijateljima pa ih prodaju. Ne mogu sjediti besposlena. Što smo radili, nije ovo ništa. Sve smo nosili na leđima, sad imaju strojeve – kaže.

A zatim je Omer nastavio šalom. 

Selo
Foto: Printscreen / Youtube: Selo

"Da, ona je starija od mene. Ja sam bio mlad i neiskusan, a ona je bila zrelija, pa sam se zaletio. Dobro sam zabrljao", kaže uz osmijeh.

"Ali više sam patila. Da mu nije išlo, našao bi drugu. Ali, dok prima mirovinu, dobro mu je. Toliko sam godina radila na crno i nemam, ali sam se zaposlila. Bolje da je mlađi i ako Bog da, ostat će iza mene. Bio je i jak, puno je radio u šumarstvu", kaže Hava.

Njih dvoje, pod stare dane, fokusirani su na poljoprivredu i stočarstvo.

"Bez krave se ne može živjeti na selu. Ove godine sam malo radio, djeca su nam puno pomogla. Imamo svega, nema zdravijeg mlijeka od domaćeg. Krompir sam posijao, imamo i strojeve, ne može se odustati", smatra Omer.

U okolini ima nekoliko lijepih kuća, selo je pusto. Tu živi samo pet kućanstava. Sve su te kuće bile trošne, pa su renovirane. Nekoliko njih se samo bavi stočarstvom, ali, vjerujte, to je crni hljeb. 

Par ističe da su starije žene u planinama "čvršće, zdravije i brže". A Hava je otkrila šta joj daje snagu u 75. godini.

Selo
Foto: Printscreen / Youtube: Selo

"Ja ne jedem ni gotovu supu. Ako je u pitanju hrana, trebala sam umrijeti sto puta do sada. Meso za jelo, nema govora. Svaki obrok jedem vrhnje, sir i povrće. Nisam ni doktoru išla, jednostavno ne mogu to jesti. Kad sam došla kod Omera, svekrva mi je sve specijalno skuhala", objašnjava Hava, a Omer nastavlja:

"Ne mogu shvatiti da ona jede isti obrok 75 godina. Ponekad želim plakati. Evo, radila je, zaradila, nismo ni sirotinja, imamo sve što nam treba. I kad vidim što jede, nije mi dobro, ali uzalud. Ne mogu je natjerati da jede bilo šta drugo. U djetinjstvu je negdje pojela jetricu i od tada joj je bilo muka od gotovo svega. Kad, recimo, kuha grah, onda su dva lonca, jer u moj stavi meso. A volje za rad i snage ima toliko. A koliko kose ima",  čudi se Omer.

Bajkovito selo Giethoorn: Prelijepa destinacija dostupna samo uz pomoć čamaca

Bajkovito selo Giethoorn: Prelijepa destinacija dostupna samo uz pomoć čamaca

Omer i Hava ne namjeravaju napustiti domovinu, a nadaju se dugom zajedničkom životu.

"Dokle god smo zajedno i dok nas služi zdravlje, nikad ne bih otišao odavde. Pa da ostanem sam, stvarno ne mogu živjeti ovdje bez nje. Iako je starija, ona se i danas brine o meni", zaključuje Omer.

Nismo sigurni koji je recept dugovječnosti, al stoji ona stara "u zdravom tijelu, zdrav duh". Moć prirode, i izolovanost od gužve, očigledno da imaju učinka na mir i stabilnost vašeg života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije