Upoznajte ljepote BiH: Ramsko jezero ostavlja bez daha, morate ga posjetiti

Radiosarajevo.ba
Upoznajte ljepote BiH: Ramsko jezero ostavlja bez daha, morate ga posjetiti

Pandemija koronavirusa ovog ljeta građanima BiH zatvorila je vrata većeg dijela europskih turističkih destinacija, ali je dala priliku da se upoznaju ljepote naše zemlje.

A u bisere BiH spada Ramsko jezero, jedno od najljepših europskih jezera, umjetna akumulacija na rijeci Rami u Općini Prozor-Rama, na sjeveru Hercegovine.

Hidroakumulacija je izgrađena na rijeci Rami 1968. godine. Najveća dužina Ramskog jezera je 12 kilometara, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Ima površinu od 15,5 kvadratnih kilometara, površinu slivnog područja od 550 kvadratnih kilometara. Jezero se nalazi u gornjeramskoj kotlini, na području općine Prozor, Rama. Smješteno je oko 70 km sjeverno od Mostara i 110 km zapadno od Sarajeva.

Jezero okružuje planinski vijenac Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Ovdje se nalazi početak Jadranskog sliva, voda je veoma čista i bistra. Glavni dotok je rijeka Rama, koja izvire iz dva jaka vrela jugozapadno od naselja Varvara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije