Video / Upoznajte ljepote BiH: Ramsko jezero ostavlja bez daha, morate ga posjetiti

10. 08. 2020. u 20:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 207

Pandemija koronavirusa ovog ljeta građanima BiH zatvorila je vrata većeg dijela europskih turističkih destinacija, ali je dala priliku da se upoznaju ljepote naše zemlje.

A u bisere BiH spada Ramsko jezero, jedno od najljepših europskih jezera, umjetna akumulacija na rijeci Rami u Općini Prozor-Rama, na sjeveru Hercegovine.

Hidroakumulacija je izgrađena na rijeci Rami 1968. godine. Najveća dužina Ramskog jezera je 12 kilometara, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Ima površinu od 15,5 kvadratnih kilometara, površinu slivnog područja od 550 kvadratnih kilometara. Jezero se nalazi u gornjeramskoj kotlini, na području općine Prozor, Rama. Smješteno je oko 70 km sjeverno od Mostara i 110 km zapadno od Sarajeva.

Jezero okružuje planinski vijenac Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Ovdje se nalazi početak Jadranskog sliva, voda je veoma čista i bistra. Glavni dotok je rijeka Rama, koja izvire iz dva jaka vrela jugozapadno od naselja Varvara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA