U prašumi snimili rijetko viđenu scenu: Riječ je o prvom snimci takve vrste

Radiosarajevo.ba
U prašumi snimili rijetko viđenu scenu: Riječ je o prvom snimci takve vrste
FOTO: Screenshot / Snimili su veliku tarantulu kako ubija mišjeg oposuma

Biolozi sa Univerziteta u Michiganu u amazonskoj prašumi snimili su veliku tarantulu kako ubija mišjeg oposuma i vuče ga sa sobom.

Iako su mnogi na društvenim mrežama priznali da im je snimka bila pomalo uznemirujuća, riječ je o prvom video zapisu takve vrste, koji se smatra prvim dokazom da tarantula zapravo lovi te štakoraše.

„Uvijek viđamo lude stvari tamo“, rekao je evolucionarni biolog Daniel Rabosky u intervjuu, koji godinama vodi ekspedicije u Amazonu, kako bi promatrao i dokumentirao biološku raznolikost u dubokoj džungli.

Na nedavnom putovanju u peruansku Amazonu, njegova ekipa snimala je interakcije predator-lovina, a snimili su i scenu iznad.

Tokom ekspedicije, ekipa je snimila 15 rijetko promatranih predatorskih događaja u džungli, uključujući velike paukove koji jedu guštere i žabe.

Rabosky kaže su tarantule „ozbiljni predatori“, a ova koju su snimili kaže da je veličine tanjira.

Na svojim godišnjim putovanjima u Amazonu, Rabosky je snimio i veće horore od onih koje je snimio kamerom.

Opisao je tako kako je naišao na dio divljine prepun mravi - koji su proždirali paukove.

„Gledali smo kako paukovi umiru u trenu od vojske mrava. Mravi bi se samo počeli penjati po njihovim nogama – hiljade i hiljade njih jednostavno bi rastavili pauka pred vašim očima“, objasnio je biolog koji dodaje kako je cilj misija u džunglu razumjeti zašto su ta tropska područja toliko biološki raznolika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije