U BiH prvo kažu "znate li razlog zaustavljanja", u Indiji odmah prelaze na djela

Radiosarajevo.ba
U BiH prvo kažu "znate li razlog zaustavljanja", u Indiji odmah prelaze na djela
Kažnjavanje prestupnika u saobraćaju predmet je rasprava širom svijeta. Dominira mišljenje da su kazne preblage, nisu rijetki oni koji smatraju da pravni sistem treba motorno vozilo tretirati kao neku vrstu oružja.

Shodno tome, zalažu se da oni koji izazovu saobraćajnu nesreću s povrijeđenim ili poginulim optuže za ubistvo ili pokušaj ubistva.

U mnogim zemljama Azije i Afrike, tamo gdje dominira arhaična socio-kulturna struktura, nema ovakvih rasprava jer postoji fizičko kažnjavanje svih prestupnika, pri čemu nisu izuzetak ni učesnici u saobraćaju.

Snimak iz Indije pokazuje kako tamošnja policija kažnjava naizgled bezazlen prekršaj. Na skuteru registriranom samo za vozača našle su se dvije osobe "viška".

Umjesto standardnog "znate li razlog zaustavljanja" i uzimanja podataka, indijska policija odmah je prešla na akciju i motkama žestoko pretukla "slijepe" putnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije