Turista snimio erupciju vulkana na Novom Zelandu

Radiosarajevo.ba
Turista snimio erupciju vulkana na Novom Zelandu
Printscreen / Turista snimio erupciju vulkana na Novom Zelandu

U ponedjeljak je eruptirao vulkan na Bijelom otoku, popularnom turističkom odredištu na Novom Zelandu. U trenutku erupcije na otoku je bilo oko 50 ljudi. Brojni su povrijeđeni, a najmanje je pet poginulih u erupciji vulkana na tom odredištu. 

Novi Zeland: Eruptirao vulkan dok su turisti bili na rubu kratera, ima poginulih

U erupciji vulkana na Novom Zelandu najmanje jedna osoba je poginula, dok se za brojnim ljudima još uvijek traga. Naime, turisti su bili u krateru vulkana White island (Bijeli otok, op.pr.) u trenutku kada je isti eruptirao. Tamošnje hitne službe navele su kako su uspjeli spasiti 23 osobe, no upozoravaju kako bi broj poginulih mogao porasti.

Jedan od posjetitelja bio je na brodici koja je krenula na izlet kada je snimio eksploziju u kojoj se vidi gust pepeo i dim iznad planine. Ispričao je da se nalazio u krateru samo 30 minuta prije erupcije. 

"Još uvijek je bilo sigurno, ali išli smo unutra u manjim grupama. Kad smo se ukrcali na brod, neko je pokazao prema vulkanu i svi smo vidjeli. Ostao sam šokiran! Brodica se okrenula natrag i pokupili smo još neke ljude koji su čekali na pristaništu", opisao je turista Micheal Shade.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FABC%2Fstatus%2F1204198707954159617&widget=Tweet

Brazilac Allessandro Kauffmann za dlaku je izbjegao erupciju.

"Danas su bila dva obilaska vulkana. Jedna od dvije tura bila je naša, mi smo išli prvi. Otišli smo s tog mjesta pet minuta prije erupcije", napisao je na Twitteru.

"Druga tura obilaska, nažalost, nije uspjela napustiti krater na vrijeme. Bilo je ljudi koji su zadobili opasne opekline", dodao je Kauffmnann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije