Svijet u kojem živimo: Muškarac zamolio teroristu za 'selfie' dok ga je držao za taoca u avionu

0
Radiosarajevo.ba
Svijet u kojem živimo: Muškarac zamolio teroristu za 'selfie' dok ga je držao za taoca u avionu
Foto: Youtube / Muškarac se slikao sa otmičarom

To je jedan od onih hipotetičkih scenarija koji vam izazivaju nelagodu i koje biste se bojali doživjeti.

Šta biste uradili ako biste bili u avionu koji je otet? Većina bi priznala da bi bila previše prestrašena da bilo šta uradi, dok bi neki tvrdili da bi se sami obračunali s otmičarima i spasili situaciju.

Ali sumnjam da bi mnogi rekli: "Napravio bih selfi sa osobom koja nas drži kao taoce."

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Ipak, upravo je to uradio jedan čovjek kada je njegov avion bio otet. I sve je snimljeno.

Vratimo se unazad u 2016. godinu, dok je Egyptair let MS181 letio iz Aleksandrije za Kairo. Avion je otet od strane muškarca koji je nosio nešto što je izgledalo kao prsluk za samoubilački napad.

Žena spriječila najgore u 30 sekundi: 'Pomno posmatrao djevojčicu, a onda joj je prišao...'

Žena spriječila najgore u 30 sekundi: 'Pomno posmatrao djevojčicu, a onda joj je prišao...'

S obzirom na to da je let preusmjeren na aerodrom Larnaka na Kipru, svi osim četiri putnika su bili pušteni iz aviona.

Preostala četiri putnika i posada aviona ostali su sa otmičarem, koji će kasnije biti identifikovan kao Seif Eldin Mustafa.

Jedan od putnika koji je još uvijek bio taoc bio je britanski državljanin Ben Innes, koji je odlučio da je najbolje rješenje prići otmičaru i pitati ga može li napraviti selfie s njim.

Na videu se vidi kako otmičar sjedi s članovima posade prije nego što drugi prilazi čovjeku koji gleda prema putničkom dijelu aviona.

Muškarac se slikao sa otmičarom

Nakon kratkog razgovora, oni pozivaju Bena i otmičar ustaje da se fotografišu zajedno, pri čemu članovi posade pristaju da drže kameru.

Tehnički, to fotografiju više ne čini selfijem, ali Ben je izgleda bio zadovoljan rezultatom i vratio se na svoje mjesto, dok je otmičar također sjeo nazad. Ben je priznao da je pomislio "Zašto ne" kada se pridružio prilici za fotografisanje, smatrajući da mu sudbina ionako nije bila naklonjena ako bi prsluk za samoubilački napad eksplodirao.

Također je vjerovao da ako može komunicirati licem u lice s Mustafom, ovaj ga neće smatrati bezličnom žrtvom i možda će preispitati svoje postupke.

Nakon pet sati, otmičar se predao vlastima, a incident nije smatran terorističkim aktom.

Što se tiče razloga zašto je Mustafa otimao avion, čini se da je to učinio jer mu je bivša supruga živjela na Kipru i želio ju je vidjeti.

Također se kasnije otkrilo da je pojas s eksplozivima bio lažan. Mustafa je kasnije izručen Egiptu gdje je osuđen na doživotni zatvor, piše Lad Bible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije