Sve su znali: Najbolje "provale" iz Top Liste Nadrealista

Radiosarajevo.ba
Sve su znali: Najbolje "provale" iz Top Liste Nadrealista
Top lista nadrealista (TLN) je bila sarajevska humoristična serija iz 1980–ih i 90–ih godina, koja se emitirala prvo kao radijska emisija poznata i kao Primus jednom sedmično subotom prijepodne, a zatim i kao TV serija.

Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru, a kad se priča o TLN-u, neizostavna je i rečenica "sve su znali".

Nekoliko glumaca su još 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji Primus imali svojih pet minuta rezerviranih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla; 1983. se osnivaju bendovi koji su trebali predstavljati okosnicu antipokreta koju je ova grupa htjela osnovati: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka.

A, sve je počelo kada su Nele Karaljić, Zenit Đozić, Zlatko Arslanagić, Boris Šiber i Dražen Ričl u Primusu izveli skeč u obliku izmišljenog pokušaja terorističkog preuzimanja radio stanice, u sklopu kojeg je ekipa pročitala svoj manifest zajedno s popisom zahtjeva. Uprkos tada relativno lošoj slušanosti ovog radio programa, skeč je odjeknuo poput bombe i legenda je rođena!

Vođe ovog pokreta, oslonjenog na punk, bili su Nenad Janković (dr Nele Karajlić), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Branko Đurić i Zenit Đozić.

TLN 1984. konačno dobija priliku snimiti svoju seriju. Serija je postala legendarna u bivšoj Jugoslaviji pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek četiri godine kasnije. Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji treći dio sniman predratne 1991. godine. Specijalna epizoda za Novu 1992. je i posljednja koju su "Nadrealisti" snimili zajedno.

Uživajte u njihovim najboljim forama:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije