Sakrio ih pod peraju: Kit od 36 tona spasio ronioce od ajkule

Radiosarajevo.ba
Sakrio ih pod peraju: Kit od 36 tona spasio ronioce od ajkule
YouTube / PrtScr
Nan Hauser morska biologinja, zabilježila je nevjerovatan trenutak kad ju je pokušao napasti morski pas dok je ronila u vodama oko Rarotonge, najvećeg otoka Cookovog otočja u Pacifiku.

U tom trenutku se pojavio nježni div, oko 36 tona težak grbavi kit koji ju je pokušao zaštititi svojom dugačkom prsnom perajom, gurajući je od krvoločne zvijeri.

Biologinja je medijima ispričala kako je grbavi kit zaštitio nju i njen tim od tigrastog morskog psa tako što ju je zaklonio svojom velikom perajom, a pomoću glave ih je izgurao, prenosi Daily Mail.

Ovaj susret, koji je zaista veličanstven, dogodio se u oktobru prošle godine, a Nan tvrdi kako je ovo dokaz da grbavi kit intuitivno želi zaštititi druge vrste. Smatra da to dosad još nije zabilježeno na filmu.

"Nisam bila sigurna šta je kit naumio kad mi je prišao, no nije me prestajao gurati više od 10 minuta. Provela sam 28 godina pod morem s kitovima i nikad se nisam susrela s tako taktilnim kitom i toliko upornim da me smjesti ispod prsne peraje i zaštiti. Meni je to bilo na neki način i zabavno jer sam jedan od autora Pravila i propisa ponašanja prema kitovima. Zalažem se protiv njihovog zlostavljanja, a sad je jedan zlostavljao mene", rekla je kroz smijeh i dodala:

"Provela sam 28 godina braneći kitove, a u tom trenutku nisam ni shvatila da su oni branili mene!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije