! / Prati jagode sa sodom prije jela ili ne: "Razumijem dobru namjeru, ali ima li dokaz?"

14. 05. 2022. u 21:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

"Jagode su godinama po ostacima pesticida u vrhu lista najzagađenijih poljoprivrednih proizvoda stoga treba uraditi sve sto je u našoj moći da se isti u maksimalnog mogućoj mjeri odstrane sa voća prije konzumacije".

Ovo je poručila jedna od korisnica TikToka Sara Đekić iz Srbije koju prati više od 10.000 ljudi. Zato i ne čudi da je njen snimak kada je prala jagode sa sodom pregledalo oko 104.000 osoba.

Ipak, njen snimak dobio je i veliki broj kritika, pored i pohvala.

"Shvatam dobru namjeru ali ima li neki dokaz da ovo radi? Zašto bi soda privukla pesticide?", upitala je jedna od njenih pratiteljki.

Ubrzo je stigao Sarin odgovor koji daje pojašnjenje:

"Radi tako što soda bikarbona neutrališe makar djelimično otrove kojima se prskaju, pa zašto ne bismo uneli u svoj organizam manju količinu otrova?".

Zatim je stigao sljedeći komentar:

"Nema nigdje logike ni nauke da je ovo tačno. Samo blago isperite jagode hladnim vodom i uživajte!", na šta je Sara odgovorila da se prvo provjere naučni tekstovi ovome.

Odgovor je teško dokučiti, ali savjeti stručnjaka zaista kažu se jagode operu u vodi sa sodom ili sirćetom.

Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu. Voće se prvo ostavi namakati u sirćetu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: jagode pranje TikTok

NEMA KOMENTARA