Prati jagode sa sodom prije jela ili ne: "Razumijem dobru namjeru, ali ima li dokaz?"

0
Radiosarajevo.ba
Prati jagode sa sodom prije jela ili ne: "Razumijem dobru namjeru, ali ima li dokaz?"
Foto: TikTok/ Raketa do leta / Snimak pranja jagoda

"Jagode su godinama po ostacima pesticida u vrhu lista najzagađenijih poljoprivrednih proizvoda stoga treba uraditi sve sto je u našoj moći da se isti u maksimalnog mogućoj mjeri odstrane sa voća prije konzumacije".

Ovo je poručila jedna od korisnica TikToka Sara Đekić iz Srbije koju prati više od 10.000 ljudi. Zato i ne čudi da je njen snimak kada je prala jagode sa sodom pregledalo oko 104.000 osoba.

Ipak, njen snimak dobio je i veliki broj kritika, pored i pohvala.

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

"Shvatam dobru namjeru ali ima li neki dokaz da ovo radi? Zašto bi soda privukla pesticide?", upitala je jedna od njenih pratiteljki.

Ubrzo je stigao Sarin odgovor koji daje pojašnjenje:

"Radi tako što soda bikarbona neutrališe makar djelimično otrove kojima se prskaju, pa zašto ne bismo uneli u svoj organizam manju količinu otrova?".

Zatim je stigao sljedeći komentar:

"Nema nigdje logike ni nauke da je ovo tačno. Samo blago isperite jagode hladnim vodom i uživajte!", na šta je Sara odgovorila da se prvo provjere naučni tekstovi ovome.

Odgovor je teško dokučiti, ali savjeti stručnjaka zaista kažu se jagode operu u vodi sa sodom ili sirćetom.

Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu. Voće se prvo ostavi namakati u sirćetu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije