Snimak pljačke dragulja iz Venecije: Kako je pao zloglasni Pink Panther iz BiH

Radiosarajevo.ba
Snimak pljačke dragulja iz Venecije: Kako je pao zloglasni Pink Panther iz BiH
PrtScr / Trenutak kada pljačkaju dragulje u Veneziji

Grupa pljačkaša, u kojoj se nalazi i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, sumnjiči se da su u razdoblju od 31. decembra 2017. do 2. januara ove godine s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneziji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina ukupne vrijednosti tri miliona dolara.

Riječ je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Italijanima za izložbu.

Pokrali katarskog šeika: Uhapšena četvorica Hrvata i Srbijanac

Državljanin BiH je 60-godišnji Vinko Tomić, koji ima i državljanstvo Hrvatske, a osim njega uhapšeni su Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), dok je na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen jedan od dvojice njihovih srbijanskih saradnika.

Neslužbeno se saznaje kako je riječ o srbijanskim državljanima Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću.

Britanski Scotland Yard u martu ove godine je osumnjičio Vinka Osmakčića, poznatog člana kriminalne grupe u medijima nazvane Pink Panther za pljačku tri prstena s briljantima vrijedna dva miliona engleskih funti. On je pljačku počinio u junu prošle godine u Londonu s još nepoznatim saradnikom.

Policija je tada molila sve koji nešto znaju o njegovom kretanju da im to dojave. Kažu da se najvjerojatnije ne nalazi u Velikoj Britaniji, već negdje u Europi, a da koristi i imena Vinko Tomić i Juro Markelić. Policija tvrdi da je vrlo vjerojatno umiješan i u niz drugih krađa izuzetno vrijednog nakita širom Europe.

Banda Pink Panther grupa je od više desetaka kriminalaca s područja bivše Jugoslavije koji su – prema podacima Interpola – u preko 30 zemalja u razdoblju od 1999. do 2015. godine počinili preko 380 oružanih pljački u kojima su ukradene dragocjenosti vrijedne 290 miliona engleskih funti.

Glavni su im cilj draguljarnice u bogataškim oazama poput Monaca ili Saint-Tropeza, ili u elitnim predgrađima Pariza, Ženeve ili Tokija, ali ordiniraju i drugdje, pisao je Radio Slobodne Evrope.

Sada je, konačno, pao u ruke italijanske policije.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije