Podsjećanje na legendarni skok: Prvi u historiji skočio iz aviona bez padobrana

Radiosarajevo.ba
Podsjećanje na legendarni skok: Prvi u historiji skočio iz aviona bez padobrana
Foto: Screenshot / Iskočio iz aviona s visine od 7.600 metara bez padobrana

Sportski je padobranac Luke Aikins još 2016. godine ušao u historiju kao prva osoba koja je iskočila iz aviona s visine od 7.600 metara bez padobrana.

Zašto bi neko uopće želio napraviti tako što nije baš najjasnije, no koji god da je razlog, 42-godišnji Luke Aikins se malenim propelerskim avionom popeo na visinu od preko 7,5 km, skočio bez ikakvih sigurnosnih mjera, te sletio u ogromnu mrežu.

Iako se radi o neobičnom podvigu, za svoje postignuće Aikins je dobio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao jedina osoba ikada koja je pokušala izvršiti ovako nešto. Tehnički, izvršio je prvi ikad planirani skok iz visokoletećeg aviona bez padobrana.

Nakon slijetanja u mrežu, što mu je vjerojatno predstavljalo olakšanje, Aikins je izjavio:

„Praktički sam levitirao, ovo je nevjerojatno! Ova se stvar jednostavno dogodila, ne mogu ni reći kako se osjećam“.

Mnogi od nas ne bi skočili iz aviona ni sa padobranom, a zanimljivo je da je Aikins savjetnik za sigurnost i trening Udruženja skakača s padobranom Sjedinjenih Američkih Država.

Čovjek bi pomislio kako je prvo pravilo tog Udruženja – „Ne napuštaj avion bez padobrana“.

Aikins je radio kao kaskader u Iron Man filmovima, te je bio u timu kaskadera koji su pomagali kolegi Felixu Baumgartneru da skoči s ruba svemira prije šest godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije