Pekar postao hit na internetu u cijeloj regiji zbog onoga što ima na kući

Radiosarajevo.ba
Pekar postao hit na internetu u cijeloj regiji zbog onoga što ima na kući
Foto: YouTube / Printscreen

Kuća Dobrice Vase iz Pirota u jugoistočnoj Srbiji postala je pravi hit na internetu zbog "gradske džungle" koju je zasadio na krovu.

Pekar Dobrica kuću je počeo graditi još 1975, godinu dana poslije je došao do krova, kada mu je pala na pamet ideja da mora napraviti nešto po čemu će ga prepoznati dalje od Balkana. Prvo je posadio čemprese, ruže i bršljane, a kada je 1978. godine dobio rješenje za porijeklo imovine, odmah se uputio u rasadnik po dvije žalosne vrbe koje nisu stale bujati od tada.

"Kao što vidite, drva rastu. Davno je to bilo kada mi je pala na pamet ideja da napravim nešto čega nema u svijetu. Garantiram da nigdje na svijetu nema ovoga da neko posadi drveće na krovu kuće. Puno je truda i rada uloženo u ovo", izjavio je Dobrica 2005. u jednom intervjuu za srbijansku televiziju.

Nakon što je fotka njegovog krova objavljena na Facebooku, mnogi se nisu mogli načuditi kako Vaso ovo uspijeva održati, ali su ujedno i oduševljeni njegovom idejom. "Kako je to moguće? Da nije fotomontaža? Gdje je jadno korijenje ovog drveća?", "Predivno! Svaka čast ovom čovjeku koji je ispred svog vremena", komentirali su, prenosi Index

Osim bogate flore, na krovu veličine 70 kvadrata se mogu pronaći i bazen, ljetna terasa, bunar i zabavni park s ljuljačkama.

Na pitanje boji li se da će zbog veličine drveća dogoditi nešto kući, Dobrica je samouvjereno rekao da nema straha.

"Da je teško, teško je, ali zemlja je tvrda, tako da nemam brige. Vrbe su bile malo više, ja sam ih malo skratio, tako da nema brige da će se nešto dogoditi", zaključuje Dobrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije