Ovako izgleda najviši tunel na svijetu

Radiosarajevo.ba
Ovako izgleda najviši tunel na svijetu
Foto: Screenshot / Nalazi se na 4.750 metara nadmorske visine

Najviši saobraćajni tunel na svijetu koji se nalazi na 4.750 metara nadmorske visine otvoren je ovog petka na Tibetu, javlja državna kineska agencija Xinhua.

Tunel dužine 5,7 kilometara dio je autoceste koja povezuje tibetansku prijestolnicu Lhasu s gradom Nyingchi na jugoistoku Tibeta.

Gradnja ovog tunela s dvije trake u kojoj je učestvovalo 2.000 građevinskih radnika započela je 2015. godine, a završila je ovog petka. Pomoću njega skraćen je put koji je obilazio planinu Milu visoku 5,7 kilometara za 18 kilometara.

Gong Bin, izvršni direktor projekta Mila Mountain Tunnel, rekao je da je tokom gradnje ostvareno više od 10 tehnoloških pothvata, kao što je poboljšanje preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uvjetima i na velikim visinama.

Osim nepovoljnih uvjeta - zime i nedostatka kisika, gradnja tunela iziskivala je i druge izazove kao što je prijevoz građevinskog materijala i drugih potrepština za gradilište, piše China Daily.

„Radili smo ovdje više od četiri godine i živjeli u improviziranim nastambama na ulazu u tunel“, rekao je Xu Yong, voditelj gradilišta.

Dodao je i da je autocesta važna prometnica koja može pomoći razvoju turizma, industrijskom razvoju te olakšati kretanje lokalnog stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije