Novinari Indexa ušli u prodavnicu kod Metkovića i izašli u BiH. Bez ikakve kontrole

0
Radiosarajevo.ba
Novinari Indexa ušli u prodavnicu kod Metkovića i izašli u BiH. Bez ikakve kontrole
Foto: Index.hr / Granica BiH i Hrvatske

Odmah do graničnog prijelaza u Metkoviću, gdje naoružani policajci kontroliraju ulaz i izlaz iz zemlje članice Europske unije, granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prelazi se bez ikakve kontrole.

I to ne kroz šiblje, šumu i neprohodne putove, nego, jednostavno, prelaskom metkovske ulice Marka Marulića.

I već ste u Bosni i Hercegovini, pred povećim objektom, u čijem je prizemlju zapušteni poslovni prostor. Ako vam je taj komadić Bosne i Hercegovine premalen, potražite stražnja, automatska, klizna vrata objekta na kojima nema nikakvih oznaka, piše Index.

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

Uđete, prođete malim hodnikom i za čas ste pred perilicama rublja označenim cijenama u konvertibilnim markama. U prodajnom ste centru Dalmata JuraShop. Nakon što razgledate odjel bijele tehnike, policu s CD-ovima, blagajne supermarketa i virnete kroz staklo kafića, već za manje od minutu možete izaći na druga vrata - ona koja se nalaze iza hrvatskog graničnog prijelaza, a u Bosni i Hercegovini.

Kad izađete kroz njih, pred vama je oveće parkiralište. S desne strane je plavi krov graničnog prijelaza, koji ste uspješno izbjegli. S lijeve strane ćete vidjeti tablu dobrodošlice s grbom Bosne i Hercegovine. Dalje možete kamo hoćete. Slobodni ste. Možete do Sarajeva, Mostara ili Čapljine, sasvim je svejedno. Niko vas neće zaustaviti.

Novinari Indexa su se zaputili do prve apoteke i kupili kapi za nos, čisto da se zna da su mogli.

Granica BiH i Hrvatske - undefined

Foto: Index.hr: Granica BiH i Hrvatske

"Šetali smo ulicom nadajući se da će nas netko primijetiti i zaustaviti. Prolazile su školarke na biciklima, djedovi u starijim autima BiH tablica, žene u lovu na akcije i popuste lokalnih butika, ali graničnog policajca nismo sreli.

Pritom valja naglasiti da ne živimo u pograničnoj zoni, nemamo nikakve posebne isprave ni propusnice koje bi nam omogućavale da se ovako, bez ikakve kontrole, šećemo iz jedne zemlje u drugu", piše portal Index.

Ostatak priče i snimak kako su novinari Indexa prošli granicu Hrvatske i ušli u BiH možete vidjeti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije