Noćna zvijezda: Snimljena lisica na ulicama Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba
Noćna zvijezda: Snimljena lisica na ulicama Sarajeva
Foto: Printscreen / Lisica snimljena u Sarajevu

U snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, zabilježena je lisica koja je sinoć, 9. decembra, slobodno šetala i istraživala područje oko tržnog centra u Sarajevu.

Ova neobična posjetiteljka donijela je dozu divljine u urbano okruženje, dok je nesmetano istraživala okolinu.

Lisice u gradovima su sasvim normalna stvar u Zapadnoj Europi, tako da se one počinju pojavljivati i kod nas. Nekadašnji strah od lisica je prvenstveno bio vezan uz pojavu bjesnoće, međutim kod nas bjesnoća nije zabilježena već dugi niz godina, a razlog tome je tzv. oralna vakcinacija.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Stručnjaci kažu i da je neopravdan strah od lisica kao štetočina. Naime, ljudi su se bojali lisica i zato što su one ubijale perad, ali to u gradu nije problem. Lisice u grad dolaze i zbog toga što se naš način života promijenio, tj. 'nudimo' im jako puno hrane:

Šta učiniti kad vidimo lisicu?

"Lisica će se sama skloniti od vas, neke će se s vremenom možda pripitomiti pa jesti iz zdjelice mačke ili psa, možda će vam loviti miševe i štakore. Pustite lisice na miru, nećete ih ni primjećivati. One će i dalje biti divlje životinje samo će se manje bojati ljudi, a ljude neće ugrožavati", kazao je ranije Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode.

@crnahronikainfo

Sasvim obična noć u Sarajevu

♬ original sound - CRNA Hronika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije