Nevjerojatna snimka: Violinistica održala koncert usred operacije mozga

Radiosarajevo.ba
Nevjerojatna snimka: Violinistica održala koncert usred operacije mozga
Foto: Screenshot / Violinistica Dagmar Turner održala je koncert usred vlastite operacije

Violinistica Dagmar Turner održala je koncert usred vlastite operacije. Doktori u londonskoj bolnici operirali su je kako bi joj izvadili tumor koji je zahvatio čeoni režanj njezina mozga.

Osim spašavanja života, cilj operacije bio je sačuvati i umijeće pacijentice (53) koja violinu svira već četrdesetak godina. Zato su joj dali lokalnu anesteziju i sve radili naživo. Prije operacije izveli su takozvano mapiranje mozga. Na taj način utvrdili su koji su dijelovi mozga najaktivniji tokom sviranja, pa su ih za vrijeme zahvata mogli sačuvati.

„Precizna kontrola pokreta lijeve ruke, primjerice, nekoga tko svira violinu, dužina žica, pritisak na žice, svi ti brzi pokreti, pomicanje od jedne do druge žice, sve je to bilo neobično za nas“, priča neurokirurg Keyoumars Ashkan.

Doktori su na kraju violinistici uklonili 90 posto tumora, uključujući sva sumnjiva područja.

Pacijentica Dagmar Turner već tri dana nakon operacije puštena je kući i nada se da će se uskoro vratiti u svoj orkestar.

Novinari su je pitali koliko joj znači to što će i dalje moći svirati violinu.

„Sve. Ovo je moj život, ovo radim u slobodno vrijeme i zaista jako uživam u tome“, odgovorila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije