:( / Zastrašujući snimak: Pogledajte kako ajkule trgaju na komadiće mladunče kita

30. 08. 2021. u 19:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sve što umre može poslužiti kao hrana nečemu drugome, nepisano je pravilo.

Upravo to najbolje prikazuje gotovo pa i zastrašujuća snimka na kojoj nekoiko ajkula jede ostatke trupla mladunca grbavog kita u neposrednoj blizini Bostona početkom augusta ove godine.

Trenutak hranjenja ajkula dok iznad njih lete galebovi, spremni da i oni iskoriste priliku i nahrane se, snimili su naučnici Nacionalnog pomorskog utočišta Stellwagen bank.

"Osam i više primjeraka ajkula pronašlo je truplo mladunca i počelo ga trgati na komadiće", izjavio je ekolog David Wiley za Live Science.

"To je bila priroda u akciji. Sve što umre služi da ga nešto drugo konzumira. Sve će biti iskorišteno do kraja - utvrdio je.

Biolozi su uspjeli utvrditi kako je riječ o mladuncu ženke poznate pod imenom Venom, no stigli su prekasno kako bi mogli točno odrediti uzrok smrti. No, njihov put nije bio uzaludan jer su uspjeli označiti nekoliko ajkula, što će pomoći u daljnjem istraživanju, piše Live Science


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA