Napušteno ribarsko selo u Kini sada "osvajaju" biljke

Radiosarajevo.ba
Napušteno ribarsko selo u Kini sada "osvajaju" biljke
Foto: Screenshot / Napušteno ribarsko selo u Kini
Samo 40 milja jugoistočno od Šangaja uzdižu se Shengshan otoci iz zaljeva Hangzhou. Umjesto urbane džungle kakva je u okolnim megalopolisima, ovdje ćete naći drugačiju vrstu "džungle".

Biljke su počele da "gutaju" kuće u Houtouwan selu, iako su one napuštene tek dvije decenije. Houtouwan u prevodu znači "iza uvale", a s obzirom na to da je kinesko ribarstvo doživjelo industrijsku procvat 90-ih godina prošlog stoljeća samostalni ribari nisu se mogli izboriti s izazovima i morali su potražiti bolju perspektivu na drugim mjestima. Zbog toga su gotovo svi stanovnici napustili ovo selo.

Shengshan otok jedan je od stotinu u Zhoushan arhipelagu. To je najbrojniji lanac otoka Kine i još uvijek je veoma važan ribarski region. Morska voda se miješa sa svježom vodom u Hangzhou zaljevu na ušću rijeka Yangtze i Qiantang u Istočno kinesko more. Houtouwan je sada napušteno selo i mjesto koje s vremena na vrijeme posjete turisti.

Trajekti i autobusi prvo vas voze do Shengsija, glavne turističke destinacije ovog lanca otoka, a potom do Gouqija, koji je mostom povezan sa Shengshanom. Ovaj arhipelag u svojoj bogatoj ponudi nudi prelijepe plaže i planinarske ture. Poznat je po odličnoj morskoj hrani, posebno dagnjama uzgojenim na farmama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije