Impresivan „arktički ples“ finske klizačice pod polarnom svjetlošću

Radiosarajevo.ba
Impresivan „arktički ples“ finske klizačice pod polarnom svjetlošću
Promo / Finska umjetnička klizačica Emmi Peltonen

Finska umjetnička klizačica Emmi Peltonen, koja je bila među deset najboljih na tri Europska prvenstva i 20. na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine, iskoristila je slobodno vrijeme kako bi ostvarila san i klizala na zaleđenom jezeru pod polarnom svjetlošću.

Dvadesetogodišnja klizačica iz Helsinkija brzo se probila u društvo najboljih s impresivnim nastupima na nacionalnom, evropskom i svjetskom nivou u posljednjih pet godina. U februaru je odlučila da ostvari svoj san i izvede posebnu koreografiju na zaleđenom jezeru s vodopadom Nuorgam u pozadini i sa zadivljujućom polarnom svjetlošću na nebu iznad Laponije.

Projekt je isplaniran još prije godinu dana, a idealno mjesto za realizaciju pronađeno 500 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga u laponskoj općini Utsjoki. Zbog trenutne situacije, snimci bezbrižnog klizanja u prelijepoj Laponiji nam izgledaju kao da dolaze sa nekog drugog planeta.

Finska umjetnička klizačica Emmi Peltonen - undefinedFoto: Red Bull: Finska umjetnička klizačica Emmi Peltonen

Peltonen je navikla klizati po ravnim površinama, međutim, prirodni led koji se stvorio na površini jezera je nešto drugačiji. Ipak, pružio joj je dovoljno dobru platformu za ono što je nazvala „arktičkim plesom“.

Zimski uvjeti sa jakim povjetarcem i mrazom nisu joj išli u prilog, ali su pokazali snagu i sposobnost Peltonenove da prebrodi izazove.

„Ovaj projekat je ostvarenje mog sna. Mogla sam zaboraviti sve tehničke zahtjeve i pravila umjetničkog klizanja i samo se fokusirati na arktičku prirodu oko sebe i klizati uz predivnu muziku na ledu. Ovdje postoji čarobna atmosfera i stvarno sam bila sretna što sam prvi put vidjela sjevernu svjetlost“, rekla je finska klizačica.

Reditelj Kim Koponen kamerom je pratio Peltonen koja je klizala uz specijalno komponovanu elektronsku muziku za koju je zaslužna nagrađivana Emma Totte Rautiainen.

„Ideja je bila da se klasičnoj muzici doda nešto novo što se može kombinirati sa umjetničkim klizanjem. Nisam znala šta da očekujem sve dok nisam čula prvu verziju pjesme, ali gudači u kombinaciji sa elektro ritmovima odgovaraju ovom projektu savršeno“, dodala je Peltonenova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije