Na parkingu u Sarajevu ponovo snimljena zmija: Evo o kojoj je vrsti riječ

7
Radiosarajevo.ba
Na parkingu u Sarajevu ponovo snimljena zmija: Evo o kojoj je vrsti riječ
Foto: PrtScr / Zmija koja je snimljena u Sarajevu je - smuk

Na parkingu u sarajevskom naselju u Halilovići građani su danas snimili zmiju.

Snimak je objavljen na Facebook stranici portala Crna-hronika, a video je dosad pregledan više od 50 hiljada puta.

U brojnim komentarima - ima ih više od pet stotina - građani su prilično uznemireni, a ima i onih koji u šali predlažu da, s ozbirom na to da je u Sarajevu uočeno sve više zmija, grad kupi - mungose...

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

No, nema razloga za brigu.

Kako je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazala Emira Hamidović, doktorica veterinarske medicine i stručnjakinja za zmije, riječ je o - smuku.

Smuk (Zamenis longissimus) je najveća bosanskohercegovačka zmija. Nije otrovna zmija, a može narasti i više od dva metra. Boja tijela je jednolična, sivkastosmeđa bez jasnih šara.

Parking u Halilovićima - Sarajevo

Posted by CRNA Hronika BIH on Monday, June 26, 2023

Nalazimo ga po livadama i šumskim proplancima, ali se može naći i u naseljenim mjestima. Hrani se sitnijim sisarima i pticama. Smuk je veoma česta zmija na našim prostorima, izuzetno je koristan i nikad ga ne ubijajte. U naseljena mjesta dođe zbog potrage za hranom, a koristan je jer uništava miševe i druge zmije – otrovnice (poskoke i šarke). 

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice - poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan), dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije