Muzikom vraća sjećanja ocu koji boluje od Alzheimerove bolesti

Radiosarajevo.ba
 Muzikom vraća sjećanja ocu koji boluje od Alzheimerove bolesti
Društvene mreže, poput Facebooka, donijele su nam mnoge prednosti od kojih je jedna da možemo svakodnevno svjedočiti životnim čudima koja se dešavaju diljem svijeta.

Upravo jedno takvo čudo stiže nam iz kućne videoprodukcije Maca McDermotta koji je, želeći da doprinese liječenju svog oca, napravio pravu malu revoluciju u liječenju Alzheimera kada je riječ o njegovom ocu. Naime, on je kroz muziku, a uz pomoć zajednice oboljelih od Alzheimerove bolesti, koja nastoji uz pomoć telefonske linije za pomoć doprinijeti liječenju pacijenata, uspio vratiti dio sjećanja svom ocu.

"Što ga je više Alzheimer pogađao, moj otac je postajao sve više nasilan i psihički i verbalno, što je bilo veoma teško podnijeti. Ipak, uz pomoć zajednice oboljelih od Alzheimerove bolesti, iskoristili smo to što oca njegove pjevačke sposobnosti vežu za najljepši dio života kako bismo mu pomogli u liječenju.

Iako me zadnjih godina uopće nije prepoznavao kao svog sina, sada kada smo zajedno u jednoj prostoriji počinjemo pjevati i na nekoliko minuta uspijevam da mu vratim sjećanja", svjedoči ovom malom čudu McDermott.

On je snimio ovaj video u želji da prikupi novac kako bi pomogao zajednicu oboljelih od Alzheimerove bolesti, koja je pomogla i njemu i mnogim drugim ljudima, a njegov otac, kojem je dao nadimak The Songaminute Man pomoći će mu u toj namjeri.

U tu svrhu kreirao je i account na stranici JustGiving, koja je servis za prikupljanje donacija, te je uz pomoć ovog videa do sada prikupio 128.552 britanskih funti. Akciju će, kaže, nastaviti i dalje, a i vi je možete pratiti na linku The Songaminute Man.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije