Muškarac ostavio laptop u kafiću jedne od najsigurnijih zemalja - provjerio da li će ga neko ukrasti

3
Radiosarajevo.ba
Muškarac ostavio laptop u kafiću jedne od najsigurnijih zemalja - provjerio da li će ga neko ukrasti
FOTO: Screenshot / Tiktoker Uptin Saiidi

Tiktoker, youtuber i novinar Uptin Saiidi, koji je ranije radio na CNBC-ju, na svojim profilima na društvenim mrežama često dijeli zanimljive i edukativne sadržaje.

Objave mu prati veliki broj ljudi, a njegov nedavni video skupio je više od 22 miliona pregleda.

Ostavio laptop u kafiću i otišao

Naime, Uptin je proveo zanimljiv eksperiment u jednoj od najsigurnijih zemalja na svijetu, Singapuru. Odlučio je ostaviti svoj laptop na stolu kafića i otići na ručak. Htio je provjeriti hoće li mu neko ukrasti laptop ili će ga dočekati na mjestu gdje ga je i ostavio prije odlaska na ručak.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

"Ova zemlja ima jednu od najnižih stopa kriminala na svijetu. Dakle, danas ću ostaviti svoj laptop u nasumično odabranom Starbucksu na jedan sat, ne govoreći nikome da ga pazi", objasnio je Uptin.

@uptin

♬ original sound - Uptin

Spomenuo je kako je Singapur "eliminisao" kriminal te da su dosegli niz od 250 dana u kojem nije zabilježena niti jedna uobičajena vrsta kriminala.

Kamere su posvuda

"To znači da nikome nisu ukrali mobitel više od osam mjeseci u cijeloj zemlji", rekao je.

Kaže da postoje tri razloga zašto je u Singapuru niska stopa kriminala: poštenje je dio kulture, osnovne potrebe u zemlji su zadovoljene tako da ljudi ne osjećaju potrebu za kriminalnim radnjama te su nadzorne kamere na svakom uglu.

"Posvuda su kamere koje štite od kriminala, a posljedice krađe su zaista velike", objasnio je Uptin i dodao kako provala u kuću i krađa u Singapuru, pored novčane, podrazumijevaju i zatvorsku kaznu do 10 godina.

Laptop je pronašao tamo gdje ga je i ostavio

Nakon što se vratio iz trgovačkog centra u kojem je bio na ručku Uptin je primijetio da je njegov laptop netaknut. Dočekao ga je na istom mjestu. Ovaj snimak izazvao je pozitivne reakcije korisnika TikToka, prenosi Index.

"Ovo je vrlo skup društveni eksperiment", "U Južnoj Africi uzeli bi ti i laptop, i kameru, i mikrofon, TikTok profil, pa čak i ime", "U Londonu bi ti ukrali laptop čak i da sjediš za njim", "Živim u Singapuru. Zaboravio sam svoj mobitel na autobusnoj stanici i idućeg dana našao sam ga tamo u plastičnoj vrećici s natpisom 'izgubljen mobitel'", "U Berlinu laptop bi se prodavao na eBayu za manje od 10 minuta", "Kod nas bi ti ukrali čak i ime"..., bili su samo neki od komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije