COVAX / Koncert Global Citizen Live: Plenković se uključio u prijenos i najavio donaciju

25. 09. 2021. u 23:04:00 Hina

Shares: 0

Hrvatska će donirati dodatnih 200.000 doza vakcina siromašnim zemljama putem mehanizma COVAX, objavio je premijer Andrej Plenković uključivši se videoporukom na koncert Global Citizen Live, koji se u subotu održao u više svjetskih gradova.

"Večeras na Global Citizen Liveu šaljemo poruku jedinstva u borbi protiv klimatskih promjena, ekstremnog siromaštva i posljedica virusa COVID-19. Hrvatska donira dodatnih 200.000 doza putem COVAX-a. Cjepivo mora biti dostupno za sve ljude diljem svijeta", poručio je Plenković, koji je jedan od lidera koji su se videoporukom uključili na koncert.

"Vođeni glavnim načelima čovječnosti, solidarnosti i suosjećanja, to je naš dodatni doprinos da se upotpuni slagalica globalnih donacija", poručio je Plenković.

"Zahvaljujemo Global Citizen Liveu na njegovim vrijednim inicijativama uz potpunu podršku svim naporima da se do 2030. ukloni ekstremno siromaštvo i prevladaju posljedice pandemije COVID-19", kazao je hrvatski premijer.

Vakcine protiv virusa COVID-19 se siromašnim zemljama trenutno šalje kroz inicijativu COVAX, koju podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetski savez za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Putem COVAX-a je dosad u 139 siromašnih država poslano više od 230 miliona doza vakcina, što je daleko ispod određenog cilja od dvije milijarde doza do kraja 2021. godine.

Koncerti na šest kontinenata 

Neka od najvećih pop imena, od Billie Eilish i Eda Sheerana do Eltona Johna, uzeli su učešće na nizu koncerata Global Citizen Live u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup vakcinama za sve.

Koncerti koji se organiziraju u New Yorku, Parizu, Lagosu, Riju, Sydneyju, Mumbaiju i drugim gradovima te se uživo prenose na YouTubeu.

Billie Eilishi i Coldplay će nastupati u njujorškom Central Parku, a njima će se pridružiti Jennifer Lopez, Camila Cabello i Shawn Mendes.

Elton John nastupio u Parizu pred 20.000 ljudi

Pod pokroviteljstvom nevladine organizacije Global Citizen pjesmom "Rocket Man" Elton John u subotu je u Parizu počeo niz koncerata u okviru kojih će u New Yorku nastupiti s Billie Eilish, a u Los Angelesu sa Steviejem Wonderom kako bi skrenuo pozornost javnosti na ugroženost planeta.

Sam za klavirom na pozornici podignutoj na Champ-de-Marsu, u zelenom odijelu, s Eifffelovim tornjem u pozadini, Elton John je redao hitove, među kojima "Tiny Dancer", "This Is Your Song", "Rocket Man", "After All" u duetu s Charliejem Puthom (singl s budućeg albuma), koje je prekidao humanitarnim porukama.

Sir Elton, kojem su 74 godine i uskoro ga očekuje operacija kuka zbog koje će odgoditi svjetsku turneju, zauzeo se tako za to da "niko ne bude ostavljen na rubu puta" u ovo vrijeme zdravstvene krize, pozivajući na "pravedan pristup" vakcinama svuda u svijetu.

Besprijekornog glasa, s ružičastim naočalama, Elton John je u Parizu nastupio pred 20.000 ljudi koji su besplatne ulaznice dobili tako što su se obvezali da će na društvenim mrežama prosljeđivati poruke Global Citizena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)