Kamerman otkrio kako su izgledali posljednji trenuci i koje su bili zadnje riječi Stevea Irwina

0
Radiosarajevo.ba
Kamerman otkrio kako su izgledali posljednji trenuci i koje su bili zadnje riječi Stevea Irwina
Foto: Facebook / Steve Irwin

Posljednje riječi slavnog Stevea Irwina snimljene su na kameri, baš kao i trenutak njegove smrti. Justin Lyon, prijatelj omiljenog Lovca na krokodile, radio je s njim na nekolicini projekata - uključujući Ocean's Deadliest na Velikom koralnom grebenu 2006., dokumentarac tokom čijeg je snimanja Irwin tragično izgubio život.

Lyon je otkrio potresnu priču o tome šta se dogodilo, a ovaj emotivni video ponovo je viralan na društvenim mrežama. Lyon je kazao kako su bili "na valovima" kada su uočili ogromnu ražu i odlučili su je snimiti, ali stvari su postale tragične nakon što je Irwin rekao da želi "posljednju sliku" stvorenja.

Kad je Irwin bio dovoljno blizu raže, ona ga je iznenada ubola svojim repom u prsa, pogodivši ga "stotinama udaraca u nekoliko sekundi". Isprva se vjerovalo da je samo probila plućno krilo, no nakon daljnje istrage zaključeno je da ga je zapravo ubola u srce.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Govoreći za australski Studio 10, Lyon se prisjetio mučnog incidenta rekavši: "Imao sam kameru i mislio sam da će ovo biti izvrstan snimak. Ali, iznenada se raža okrenula i počela ubadati Stevea svojim repom. Bilo je na stotine udaraca u samo nekoliko sekundi."

Ekipa je uspjela doći do Irwina i pokušali su zaustaviti krvarenje dok su australsku ikonu prebacivali u najbližu medicinsku ustanovu.

"Raža je možda mislila da je Steveova sjena morski pas tigar, koji se njima redovno hrani, pa ga je počela napadati", nastavio je Lyons prisjećati se incidenta. "Dok smo se vozili nazad, vrištao sam na jednog člana posade da stavi ruku na ranu, a mi smo mu govorili stvari poput: "Misli na svoju djecu, Steve, drži se, izdrži, izdrži'. Samo je nekako mirno pogledao prema meni i rekao: 'Umirem'. I to je bilo zadnje što je rekao."

Nažalost, proglašen je mrtvim čim je stigao u bolnicu.

"Nadali smo se čudu. Radio sam oživljavanje duže od sat vremena prije nego su došli ljekari, ali su ga proglasili mrtvim u roku od 10 sekundi nakon što su ga pogledali", dodao je Lyon.

Irwin, koji je tada imao 44 godine, govorio je ekipi da nastavi snimati incident, a snimke su kasnije proslijeđene vlastima koje su pokrenule istragu o ovom slučaju. Nakon što je istraga završena, sve kopije potresne snimke su uništene, osim jedne koja je predana supruzi zaštitnika prirode, Terri Irwin.

Govoreći za You Magazine 2018. godine, shrvana supruga rekla je: "Nakon što je Steve umro, 100 miliona ljudi pogledalo je lažni video njegove smrti koji je objavljen na YouTubeu. Taj je film bio potpuna izmišljotina koja iskorištava tugu ljudi. Nikada nisam gledala pravu snimku. Zašto bih? Znam kako mi je muž umro i laknulo mi je što djeca nisu bila na brodu kao što bi obično bila; bilo bi užasno da su tome svjedočili."

Još jedan Irwinov prijatelj, koji je također radio zajedno s njim, John Stainton rekao je da snimka Irwinove smrti "nikada neće ugledati svjetlo dana" i priznao je da bi volio da je nikad nije pogledao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije