Kamera snimila jedan od najstrašnijih događaja ikada: Ronioci nisu znali šta ih je snašlo

3
Radiosarajevo.ba
Kamera snimila jedan od najstrašnijih događaja ikada: Ronioci nisu znali šta ih je snašlo
Foto: Collage / Zemljotres u okeanu

Indonezija se nalazi na vrlo aktivnom seizmičkom području zbog svoje geografske lokacije. Geološki, Indonezija se nalazi na susretanju nekoliko važnih tektonskih ploča, uključujući Indo-Australsku ploču, Euroazijsku ploču, Filipinsku ploču i Pacifičku ploču.

Ova kompleksna tektonska interakcija rezultira čestim potresima i vulkanskim aktivnostima u regiji.

Naime, Indo-Australska ploča potiskuje prema sjeveroistoku i sudara se s Euroazijskom pločom, stvarajući niz planinskih lanaca, uključujući poznate planine poput Himalaje. Filipinska i Pacifička ploča također učestvuju u ovim tektonskim procesima, a njihovi pokreti doprinose složenosti seizmičke aktivnosti u Indoneziji.

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Sudaranje ovih tektonskih ploča rezultira potresima i subdukcijom, gdje jedna ploča tone ispod druge. Područje Banda Sea u Indoneziji smješteno je na ovom tektonskom spoju, pa su zemljotresi u toj regiji česti. Upravo je u regiji Banda Sea, 8. novembra, udario jak zmljotres magnitude 7.2 po Richteru.

Procjenjuje se da je potres išao u dubinu od 146 kilometara, a jedna snimka tog događaja sve je posebno šokirala. Naime, u tom trenutku jedna grupa ronioca bila je na dnu mora te su uspjeli snimiti kako izgleda potres pod vodom. Snimka je poprilično zastrašujuća, a kako mnogi u komentarima ističu, takav video vjerovatno ćete vidjeti svega jednom u životu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije