I to smo dočekali: Kamera koja snima nesavjesne pješake i pomaže u kažnjavanju

Radiosarajevo.ba
I to smo dočekali: Kamera koja snima nesavjesne pješake i pomaže u kažnjavanju
Veliki brat vidi sve: Kineske vlasti proteklih godina intenzivno razvijaju mrežu nadzornih kamera s tehnologijama prepoznavanja lica.

Ovi sistemi pomaže u praćenju "neprijatelja vlasti", ali i kriminalaca. Sada je razvijena nova aplikacija za kamere.

Saobraćajna kultura u Kini je nižem nivou nego u BiH, a ova ocjena ne važi samo za vozače nego i pješake. Sada su vlasti pronašle način kako doskočiti nesavjesnim pješacima.

Intellifusion, kompanija koja je odgovorna za mrežu nadzornih kamera, sklopila je sporazum sa najvećim kineskim mobilnim operaterima i društvenim mrežama WeChat i Sina Weibo i instalirala specijalne kamere u gradu Shenzhenu u južnoj Kini.

Kamera snima pješake koji prelaze cestu na crvenom svjetlu semafora, a na početku su snimci "uljeza" emitirani na ogromnim ekranima uz cestu, u cilju njihovog "sramoćenja".

U međuvremenu je razvijena tehnologija koja prepoznaje lice pješakâ prekršilaca. Na osnovu snimka vlasti će imati mogućnost da otkriju prekršioca i pošalju mu kaznu na kućnu adresu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije