Franjevac u Širokom Brijegu održao propovijed: 'Šta će ti tri stana u Makarskoj i kuće po Zagrebu?'

4
Radiosarajevo.ba
Franjevac u Širokom Brijegu održao propovijed: 'Šta će ti tri stana u Makarskoj i kuće po Zagrebu?'
Foto: Printscreen / Propovijed fra Valentin Vukoja

Sveti Ante Padovanski nebeski je zaštitnik Humca, male župe u Ljubuškom, u zapadnoj Hercegovini.

Euharistijsko slavlje u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu predvodio je župni vikar fra Valentin Vukoja i održao propovijed "koja je uzdrmala Hercegovinu".

Teško da je itko od okupljenih vjernika mogao i naslutiti koje će im riječi popularni fra Valentin uputiti te večeri u dvorištu župne i samostanske crkve.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Širokobriješki franjevac žestoko je opleo po hercegovačkim tajkunima, održao propovijed o kojoj svi pričaju, za koju je dobio veliki pljesak. I koju će još dugo prepričavati, piše Slobodna Dalmacija

"Čuvajmo svoj narod. Nemoj ljubiti novac. Vi koji možete, vi koji imate, evanđelje vam dira u pare, ne ja. Učinite sve", započeo je. 

Nastavio je konkretnije, da ga svi mogu razumijeti. 

"Pogledajte četveročlanu porodicu: otac, majka i dvoje djece da pojedu za ručak po sendvič od tri marke, to je 12 maraka. Večera isto toliko. Jesu li to 24 marke puta 30 dana? Da pojedu samo po dva sendviča dnevno je li to 720 maraka!? A gdje je doručak? Škola? Gdje su sprovod, vjenčanje, drva, struja, telefon, i da ne brojim dalje", kazao je.

Pozvao je "bogataše", one koji imaju novca, na "priziv savjesti". 

"Šta će ti tri stana u Makarskoj, šta će ti kuće po Zagrebu!? Naš narod ovdje treba spašavati. Evanđelje, koje ne dira u tvoje novce, nema veze s tobom iako se ovdje pričešćuješ. Mi smo dužni spasiti svoj puk, svi koji možemo", poručio je fra Valentin Vukoja, koji je rođen prije 54 godine u Ljubotićima, u župi Kočerin kod Širokog Brijega.

Pogledajte: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije