Glavatičevo / Fenomen Vrutka kod Konjica: Vrelo koje nestane usljed zemljotresa

29. 11. 2019. u 08:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U mjestu Glavatičevu, u blizini Konjica, uz sami tok rijeke Neretve, do prije nekoliko dana je postojalo vrelo Vrutak.

Kako mještani kažu, usljed dejstva potresa, ovo vrelo je nestalo. Vrutak izvire i vodopadom se ulijeva u Neretvu, protokom oko 9 kubika u minuti.

Nakon zemljotresa prije nekoliko dana, sa epicentrom kod Nevesenja, voda je jednostavno nestala, ostavljajući mokru mahovinu i ponekog riječnog raka na kamenjaru.

Pogledajte kakvu je štetu zemljotres nanio u Nevesinju i Ljubinju

"Potres u Nevesinju kada se dogodio, tada je ovo vrelo presušilo. Znajući za ovaj fenomen Vrutka, koji registruje sve jače potrese u okolini i na većim udaljenostima, čak do Persijkog zaliva. Mnogo su puta stanovnici ovog kraja svjedočili nestajanju i proviranju vode. Smatraju to Božijim davanjem i sad već uobičajnom pojavom nakon jačih zemljotresa", rekao je Emin Hebibović. 

On je dodao da tokom crnogorskog potresa, 1979. godine, više od tri mjeseca ova voda nije protekla. Sličan slučaj je bio i tokom bombardovanja Bagdada, kada je ovaj izvor danima nestajao, čak po deset puta u toku jednog sata, navodi BHRT.

Vrutak nestane nakon svih većih potresa na par sati ili dana, a bilo je slučajeva i kada se na vodu čekalo i po nekoliko mjeseci. Postoje i fotografije zabilježene u trenutku proviranja vode gdje se vidi nagli porast vode na izvorištu. Stručnih ispitavanja i analiza ovog fenomena nije bilo posljednjih decenija, ali se prepričava mišljenje stručnjaka iz Zagreba. Nadaju se da će neko od istraživača posjetiti ovaj kraj, kako bi dobili obrazloženje za ovu pojavu.

U blizini Vrutka postoji izvorište koje je zasebno i nikada ne presuši. Svi se ipak nadaju da će njihovo vrelo svakog trenutka ponovo poteći ka Neretvi, posebno zbog vodopada koji uljepšava ove krajeve, ali i jer je to znak da nema potresa. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA