Dženad Džino snimio fascinantne kadrove Počitelja, hercegovačkog dragulja

2
Radiosarajevo.ba
Dženad Džino snimio fascinantne kadrove Počitelja, hercegovačkog dragulja
Foto: Printscreen / YT / Dženad Džino / Počitelj

Dženad Džino, profesionalni i nagrađivani fotograf iz Jablanice redovno objavljuje predivne fotografije i snimke na svom Facebook profilu. 

Nedavno je objavio video iz Počitelja gdje je u nepune 3 minute uspio prikazati nevjerovatnu ljepotu ovog grada. 

Džino je u opisu video naveo i činjenice o Počitelju:

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

"Počitelj predstavlja tvrđavu koja potječe iz srednjega vijeka. Nalazi se uz lijevu obalu rijeke Neretve kod Čapljine.

Utvrda je štitila ulaz u dolinu donje Neretve na putu iz Drijeva prema Bišću. Prvi put se Počitelj navodi u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444. (Posichell, Vdobranah castello con lo contato). Kasnije je pomenut 1448 (castrum Beczitel) i 1454. (civitate Pozitell cum pertinentiis suis).

Dugo vremena pogrešno se smatralo da je u Počitelju bilo bosansko kraljevsko brodogradilište u 14. vijeku. Čuveni drugi novi grad kojeg je Tvrtko I. Kotromanić gradio 1383. u primorju zvao se Brštanik.

On je pogrešno smještan kod Počitelja pa je i određena aktivnost oko Tvrtkovog brodogradilišta, a i prodaje soli, dovođena u vezu sa Počiteljem. Kasnije su historičari dokazali da je Brštanik bio dalje od Počitelja, pa je sve ostalo što se povezivalo za Počitelj ostalo bez ikakvoga osnova. Uprkos tome i danas se može pročitati u literaturi da je Počitelj zidao Tvrtko 1383, i da je tu bilo brodogradilište. Počitelj je imao značajnu ulogu u sukobima sa Osmanlijama", navodi se u opisu videa.

Ako slučajno još niste posjetili Počitelj, nakon što pogledate ovaj video na spisak destinacija koje morate obići, stavit ćete i ovaj grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije