Decembar je, a plaže su pune. Ne, ovo nije Bali, ovo je Mediteran

0
Radiosarajevo.ba
Decembar je, a plaže su pune. Ne, ovo nije Bali, ovo je Mediteran
Foto: Printscreen / Plaža u Malagi

Španija je zabilježila najtopliji decembarski dan u historiji - temperature su se u utorak, 12. decembra, u Malagi popele i do 29,9 stepeni, u Valenciji je izmjereno 27, a u Alicanteu 24, prenosi Daily Mail.

Temperatura mora u Malagi u četvrtak ujutro, 14. decembra, iznosila je 17.09° C, što je više od prosječne temperature za ovo doba godine od 16,7° C.

Plaže diljem Španije i dalje su pune turista, skijališta istovremeno odgađaju početak sezone, a Katalonija čak želi dopremati vodu brodovima kako bi se izborila s velikom sušom.

Christian Schmidt posjetio predstavnike nevladinih organizacija povratnika u RS

Christian Schmidt posjetio predstavnike nevladinih organizacija povratnika u RS

"Morat ćemo poduzeti drastične mjere i planiramo proglasiti izvanredno stanje u januaru. Izrađuju se planovi za dopremanje između 20.000 i 30.000 hektolitara vode u gradsko područje Barcelone",  rečeno je.

Katalonska vlada tvrdi kako je, nakon 37 mjeseci s ispodprosječnom količinom oborina, stanje rezervata kritično.

Kako bi izbjegli još veće probleme, ograničit će se značajno korištenje vode u poljoprivredi i turizmu, a katalonska vlada čak razmatra i opciju kažnjavanja turista koji piju previše vode.

Nekoliko katalonskih gradskih vijeća već je primilo kazne od Katalonske agencije za vodu zbog prekoračenja potrošnje vode u rujnu.

U popularnom skijalištu Navacerrada u blizini Madrida posjetitelji se žale zbog nedostatka snijega.

"Osjećaj je zastrašujući. Sve ovo trebalo bi biti prekriveno snijegom ili smrznuto, ali kao što vidite, zeleno je i bujno za ovo doba godine", rekla je Tania, 32-godišnja morska biologinja.

Omiljeno ljetovalište mnogih Bosanaca najavilo veliku promjenu

Omiljeno ljetovalište mnogih Bosanaca najavilo veliku promjenu

"Ovo je jedna od najtoplijih masa zraka koja je ikad nadletjela Španjolsku u decembru", rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik nacionalne meteorološke agencije AEMET.

Vrućina je uslijedila nakon višednevnog strujanja toplog zraka diljem Pirinejskog poluotoka.

Iako su navikli na vruća ljeta, Španjolci posljednjih godina bilježe sve veći broj intenzivnih toplinskih valova u ostalim godišnjim dobima, što je izazvalo uzbunu kod mnogih znanstvenika.

Prema podacima koje je objavio AEMET, njihova učestalost utrostručila se u posljednjih 10 godina, što je svakako rezultat klimatskih promjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije