Video / Danas na Sudu BiH ročište Mamiću: Pogledajte kako čeka odluku o izručenju

23. 07. 2019. u 07:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Zdravko Mamić prije nekoliko dana proslavio je 60. rođendan. Za danas je Sud BiH zakazao ročište na kojem će razmatrati zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za njegovim izručenjem Hrvatskoj.

"Sudbina Mamića, odnosno odluka o njegovom (ne)izručenju Hrvatskoj neće se tako skoro znati", barem je tako za 24sata.hr rekao njegov bh. odvjetnik Zdravko Rajić. "Mi ćemo se usprotiviti izručenju Hrvatskoj. Djela koja mu se stavljaju na teret su od prije potpisivanja sporazuma o izručenju, a nakon ročišta će o tome raspravljati sudsko vijeće. Neće se to tako brzo odlučiti i znati."

Nakon odluke ima još i vrijeme za žalbu, a potom ministar pravde BiH donosi konačnu odluku.

Do odluke o izručenju Mamić se zabavlja po svadbama u BiH, a objavljen je i video koji je, čini se, snimljen povodom Mamićevog rođendana gdje je bivši Dinamov savjetnik, dugo godina alfa i omega kluba, uzeo mikrofon i zapjevao. U jednom trenutku u kadru se vidi i njegov brat Zoran.

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, nepravomoćno osuđen prema prvoj Uskokovoj optužnici na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama i optužen prema drugoj optužnici koja ga tereti da je, zajedno s još šestoricom, među kojima je i njegov brat Zoran, u sklopu zločinačkog udruženja Dinamo oštetio Dinamo za oko 200 miliona kuna, čeka odluku o izručenju u BiH gdje je otišao uoči presude na osječkom sudu. 

Mamić je u junu prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama. Hrvatska je tražila izručenje, ali Tužiteljstvo BiH tada je zaključilo kako nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Hrvatskoj.

U drugoj Uskokovoj optužnici, koju je potvrdilo optužno vijeće, Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika među kojima je i njegov brat Zoran, koji se u međuvremenu vratio u Dinamo na mjesto sportskog direktora, tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Dinamo oštetili za oko 200 miliona kuna. Nakon što je potvrđena ta druga optužnica, Hrvatska je drugi put pokrenula postupak izručenja o čemu će konačnu odluku donijeti ministar pravde BiH Josip Grubeša. Ročište pred Sudom BiH na kojem će se razmatrati zahtjev za Mamićevim izručenjem Hrvatskoj počinje 23. jula u 13 sati.

NEMA KOMENTARA