Četiri neistine o izbjeglicama

Radiosarajevo.ba
Četiri neistine o izbjeglicama
FOTO: AA / Ilustracija

Pozivajući se na podatke UNHCR-a, Svjetski ekonomski forum je ukazao na četiri mita odnosno neistine koja se odnose na izbjeglice.

Prvi je da većina njih useljava u Sjedinjene Američke Države, Evropu i Australiju. Ali, 80 posto se trenutno nalazi u zemljama u drugim zemljama. Pa se tako 6,7 miliona Sirijaca koji su napustili svoju državu, uglavnom nalazi u Iraku, Jordanu, Libanonu i Turskoj.

Drugi mit je da žive u kampovima. Međutim, dvije trećine živi urbanim područjima. Tek jedan od deset Sirijaca se nalazi u kampu.

Sljedeći mit je da izbjeglice napuštaju svoje države želeći da nađu bolje zaposlenje. No, izbjeglice nisu isto što i migranti. Izbjeglice pod prijetnjom neke opasnosti napuštaju svoje domove.

Posljednji mit je da ne mogu studirati jer do tada nisu ostvarili dobre školske rezultate. Ali, samo jedan posto izbjeglica završi studije zbog toga što je njihovo školovanje bilo loše.

U svijetu trenutno postoji 26 miliona izbjeglica. Svake dvije sekunde je jedna osoba primorana da napusti svoj dom, podsjećaju iz Svjetskog ekonomskog foruma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije