BiH oplakuje Abdulaha Sidrana: Pogledajte legendarnu scenu iz "Kuduza" po kojoj ga se mnogi sjećaju

6
Radiosarajevo.ba
BiH oplakuje Abdulaha Sidrana: Pogledajte legendarnu scenu iz "Kuduza" po kojoj ga se mnogi sjećaju
Foto: Printscreen / Abdulah Sidran u "Kuduzu"

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je u suobtu, 23. marta, u 80. godini života nakon višemjesečne borbe s teškom bolešću.

Društvenim mrežama dijeli se isječak njegove kratke uloge iz filma Kuduz, a po kojoj će ga, između ostalog, mnogi pamtiti.

Sidran se u filmu Kuduz za koji je pisao i scenarij pojavljuje zajedno s Davorom Janjićem, a to mu je i prva filmska uloga. Glumio je rođenog amidžu, uposlenika željeznice.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Pogledajte isječak iz filma:

U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju 'šezdesetosmaškom'. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije Sarajevski tabut nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu 'Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo'.

Scenarista je filmova Sjećaš li se Dolly Bell?, Otac na službenom putu, reditelja Emira KusturiceKuduz Ademira Kenovića.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije