Bh. selo puno neženja: Lokalni sveštenik predlaže neobično rješenje

Radiosarajevo.ba
Bh. selo puno neženja: Lokalni sveštenik predlaže neobično rješenje
YouTube / Sveštenik Pančić
U prijedorskom selu Marićka živi oko 100 neoženjenih muškaraca.

Kako kažu, razlozi za to su novac i selo. Prvo - nisu bogati, a drugo - većina potencijalnih djevojaka na udaju za bračnu luku bira život u gradu. Ipak, stari momci, kako u šali sebe nazivaju, nadu nisu izgubili.

Radenko Vučenović dijeli sudbinu mnogih momaka iz Marićke. U mladosti, kaže, nije razmišljao o ženidbi, u ratu nije stigao, a danas iako skučen, ne može da nađe ženu po svojoj mjeri.

Pored toga što djevojke ne žele na selo, još je mnogo razloga zbog kojih se nisu ženili. Momci škrti na riječima, kažu, takva je sudbina: „Јesam imao veze, ali nisam uspio. Zašto? E, to je moja stvar“, kaže Milan Stojić.

Da je situacija alarmantna potvrđuje i mjesni sveštenik koji kaže da je u ovom selu sve manje vjenčanja i krštenja. Broj umrlih gotovo trostruko je veći od broja rođenih. Za problem neženja u selu Marićka, sveštenik Slaviša Pančić ističe da postoji rješenje, javlja RTRS.

Onaj koji je prošao neku starosnu dob, a nije se oženio, a radi, uzeti mu porez, kao i na neki drugi način stimulisati ih da se žene“, rekao je Pančić, sveštenik u parohiji Marićka.

Momci iz ovog sela ipak ne gube nadu da će se jednog dana skrasiti.

„Nešto se nadam, ali teško to ide“, riječi su Vučenovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije