Beba koala osvojila srca svijeta svojim prvim pojavljivanjem

Radiosarajevo.ba
Beba koala osvojila srca svijeta svojim prvim pojavljivanjem
Foto: Screenshot / Malena koala Elsa

Malena koala Elsa koju su čuvari australijskog Parka reptila nedavno udomili kako bi je spasili osvojila je srca mnogih odradivši svoj prvi javni nastup bez da se imalo uznemirila pred kamerama.

Elsa je završila u Parku reptila nakon što se pokazalo da njezina majka ima mastitis, pa je nije mogla dojiti, a to je presudno za njen rast u ovoj fazi. Zbog toga su čuvari Parka reptila preuzeli brigu i o mami i o bebi te uskoro izvijestili kako vjeruju da će obje biti dobro.

Kako ju mama ne može dojiti, čuvari će Elsu idućih četiri do šest mjeseci hraniti na bočicu, i to sa sedam bočica dohrane mlijeka po posebnoj formuli, sve dok ne postane dovoljno odrasla da sama gricka lišće eukaliptusa. Bez ovakve dohrane imala bi slabe šanse za život.

Koale se trenutno nalaze na crvenoj listi IUCN-a, međunarodnog udruženja za zaštitu prirode, zbog velikog rizika od izumiranja vrste. Procjene su da bi prema trenutnoj stopi pada broja novorođenih koala do 2050. gdine mogle izumrijeti, a najveća im je prijetnja čovjek koji uništava njihova staništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije