Antiteroristička vježbe: Dvije osobe otele avion u Dubrovniku uz prijetnju eksplozivom

Radiosarajevo.ba
Antiteroristička vježbe: Dvije osobe otele avion u Dubrovniku uz prijetnju eksplozivom
Printscreen / Dvije osobe otele avion u Dubrovniku uz prijetnju eksplozivom

Na aerodromu Dubrovnik održana je terenska vježba u kojoj su učestovavali Antiteroristička jedinica Lučko, policija, hitna pomoć i vatrogasci. 

Cilj vježbe bio je provjeriti stanje spremnosti s obzirom na skoro predsjedanje Hrvatske Europskom unijom.

Scenarij vježbe: Avion koji je poletio iz Dubrovnika za Atinu otela su dva otmičara. Avion se vratio na Dubrovačkom aerodormu i krenuli su pregovori. Nakon sat vremena pregovaranja ispostavilo se da se u avionu nalazi bomba te kako otmičari počinju ubijati taoce. Tada na scenu stupaju pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko koji su u nekoliko minuta osvojili avion i zarobili dva otmičara. Preostali putnici su toboganom izvedeni van. Potom su specijalci pretražili avion i uklonili bombu.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je tom prilikom kako je vježba uspješno izvedena, u skladu sa svim sigurnosnim protokolima.

"Vježba je poslužila kao provjera spremnosti ATJ Lučko i PU dubrovačko-neretvanske u kriznim i iznenadnim situacijama, ali i koordinacije svih bitnih žurnih službi. Ovo je samo jedna u nizu provjera sposobnosti pred predstojeće presjedanje Vijećem EU. Zbog velikog broja sudionika i angažmana zrakoplova ovakve se vježbe izuzetno rijetko održavaju, a želimo ostvariti uvjete što bliže stvarnoj situaciji, za koju se nadam da se nikad neće dogoditi", objasnio je Pavličević.

Zamjenik direktora Prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik Josip Paljetak rekao je kako su pripreme za obuhvatnu vježbu trajale mjesecima, kako bi se isprobali scenariji koji se rjeđe mogu isprobati.

"Vježba je bila vrlo uspješna, a koordinacija same vježbe je bila složena. Statisti koji su bili putnici nisu znali tko su teroristi među njima. Naučili smo dosta toga nakon dva sata vježbe. Ovisno o procjeni situacije, u ovakvim složenim scenarijima Zračna luka bi bila zatvorena", izjavio je Paljetak.

Organizatori vježbe su Aerodrom Dubrovnik i Croatia Airlines, a u vježbi su učestvovali iHrvatska kontrola zračne plovidbe, Postrojba specijalne policije ATJ Lučko i Postaja aerodromske policije Čilipi.

Pogledajte: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije