Znate li kako je Vilsonovo šetalište dobilo ime

4
Radiosarajevo.ba
Znate li kako je Vilsonovo šetalište dobilo ime
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vilsonovo šetalište

Najpopularnije mjesto za šetnju i rekreaciju u Sarajevu za sve stanovnike definitivno je Vilsonovo šetalište.

Pruža se od Mosta Suade i Olge do zgrade Elektroprivrede BiH i mosta u ulici Topal Osman - paše.

Šetalište je formirano za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, a prvo ime bilo mu je Kalajeva promenada, po zajedničkom ministru finansija Austro-Ugarske monarhije i upravitelju Bosne i Hercegovine – Benjaminu Kalaju.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Vilsonovo šetalište
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Vilsonovo šetalište

Nakon uspostave Kraljevine SHS, Kalajeva promenada dobila je naziv Vilsonovo šetalište, po predsjedniku SAD-a Thomasu Woodrowu Wilsonu, koji je 1917. objavio rat Centralnim silama, što je bila prekretnica u Prvom svjetskom ratu.

Tokom nacističko – ustaške okupacije od 1941. do 1945. se šetalište zvalo po italijanskom fašističkom vođi Musolinijevo šetalište, nakon rata ponovo je nazvano Vilsonovo, da bi 1960. godine dobilo ime Omladinsko šetalište. Naziv Vilsonovo šetalište ovoj atraktivnoj šetnici vraćen je 1993. godine.

Vilsonovo šetalište
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Vilsonovo šetalište

Sa obje strane šetališta su još početkom 20. stoljeća zasađeni gusti drvoredi lipe, koji ovo šetalište čine zelenom oazom usred Sarajeva.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba obišao je danas Vilsonovo šetalište koje je zaista prekrasno i u ovo doba godine: puno je zelenih, žutih i smeđih boja, a građani su uživali u još jednom toplom danu u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije